Τελικά, τον Ζελένσκι έπρεπε να είχαμε το 2010. Θα ζητούσε κι άλλα 350 δισ. από την τρόικα και το ΔΝΤ...

Πάνω από τα δύο τρίτα των Παριζιάνων δεν γεννήθηκαν στην πόλη, σύμφωνα με έρευνα

Είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Insee) εξετάζει τη γεωγραφική καταγωγή των Παριζιάνων

Πάνω από τα δύο τρίτα των Παριζιάνων δεν γεννήθηκαν στην πόλη, σύμφωνα με έρευνα

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Παριζιάνων έχουν γεννηθεί εκτός της πρωτεύουσας, αλλά σε περίοδο 50 ετών, η «πόλη του φωτός» έχασε σε ελκυστικότητά της μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν στην επαρχία ή το εξωτερικό, αποκαλύπτει μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Insee) εξετάζει τη γεωγραφική καταγωγή των Παριζιάνων, κάτι που επιτρέπει «να βάλουμε αριθμούς στην εικόνα του κοινωνικού μωσαϊκού που έχει η πρωτεύουσα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Ντιμπιζέ, ένας από τους συντάκτες των εργασιών αυτών που βασίζονται στην εθνική απογραφή του 2020.

Το 2020, μεταξύ των 2,146 εκατομμυρίων κατοίκων του Παρισιού, μόνο το 30% ήταν γεννημένοι εκεί, ποσοστό που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των άλλων μεγάλων γαλλικών πόλεων.

Μόνη εξαίρεση: η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, στον νότο, όπου ένας στους δύο κατοίκους έχει γεννηθεί στην πόλη αυτή.

Οι Παριζιάνοι «που δεν έχουν γεννηθεί» στην πρωτεύουσα κατάγονται από την επαρχία ή τα υπερπόντια εδάφη (29%), από το εξωτερικό (25%) ή από ένα άλλο τμήμα της περιφέρειας του Παρισιού (16%).

«Η ποικιλία των τόπων γέννησης είναι συνέπεια των μεταναστευτικών ροών προς και από την πρωτεύουσα», πυκνοκατοικημένη πόλη όπου διαμένει το 3,2% του γαλλικού πληθυσμού στο 0,01% του εδάφους, αναφέρει το Insee.

Το Παρίσι δέχθηκε το 2020 σχεδόν 90.000 κατοίκους από άλλες περιοχές αλλά είδε 133.000 κατοίκους να φεύγουν.

Ο πληθυσμός αυτών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε πολύ, κυρίως μεταξύ 1968 και 1982 υπό την επίδραση σημαντικών αφίξεων. Ωστόσο και για τους ανθρώπους αυτούς, η ελκυστικότητα της πόλης μειώνεται: το ποσοστό αυτών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και ζουν στο Παρίσι μεταξύ όλων όσων ζουν στη Γαλλία μειώθηκε από 8,7% σε 6,4% σε πενήντα χρόνια.

Η μείωση αυτή είναι πιο αισθητή μεταξύ των ανθρώπων που κατάγονται από τις ηπείρους της Αφρικής (εκτός του Μαγρέμπ), της Αμερικής ή της Ασίας, οι οποίοι προσελκύονται περισσότερο από άλλους νομούς.

Μεταξύ των αλλοδαπών που εγκαθίστανται στη Γαλλία, οι Ιάπωνες είναι αυτοί που επιλέγουν το Παρίσι περισσότερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.