Οι γαλλικές Αρχές φοβούνται ότι η επιδημία των κοριών θα έχει σημαντική επίπτωση στον τουρισμό της χώρας. Ενώ υπολόγιζαν τον περασμένο Αύγουστο ότι θα κλείσει η χρονιά με έσοδα 67 δις. ευρώ από τον τουρισμό, η κατάσταση τώρα, εμπνέει ανησυχία.
Τα ενοχλητικά έντομα το τελευταίο διάστημα σκορπούν τον πανικό με τις εμφανίσεις τους από μέσα μαζικής μεταφοράς και κινηματογράφους μέχρι νοσοκομεία και σχολεία, αρκετά εκ των οποίων έκλεισαν προσωρινά για να γίνει η απαιτούμενη απεντόμωση.
«Κοριοί: χειρότεροι κι από βαμπίρ!» γράφουν εφημερίδες όπως η Le Parisien και η Liberation, ενώ το θέμα δεν έχει λείψει από την ειδησεογραφία διεθνών ΜΜΕ όπως το CNN και οι Times του Λονδίνου,
που σημειώνουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η γαλλική κυβέρνηση, ενώ το Παρίσι ετοιμάζεται το ερχόμενο καλοκαίρι να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μέχρι στιγμής ύποπτα ή πραγματικά κρούσματα κοριών έχουν καταγραφεί σε μεγάλη κλίμακα στο Παρίσι, από το σύστημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μέχρι το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, σε νοσοκομεία, σχολεία, αλλά και ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία και Airbnb. Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ είπε στο γαλλικό δίκτυο LCI ότι το πρόβλημα είναι «διαδεδομένο».
Έχουν πληγεί, όμως και άλλες περιοχές στη Γαλλία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στη Disneyland Paris.
Οι κοριοί, που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, είχαν εξαφανιστεί από την καθημερινή ζωή τη δεκαετία του 1950, αλλά επέστρεψαν πριν από τριάντα περίπου χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες, χάρη στο μαζικό τουρισμό, έναν καταναλωτικό τρόπο ζωής που ευνοεί την αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων και άλλων ειδών καθώς και εξαιτίας της αυξανόμενης αντίστασης των κοριών στα εντομοκτόνα.
Ένας πρόσθετος πιθανός λόγος είναι η κλιματική αλλαγή καθώς ο αναπαραγωγικός κύκλος των κοριών επιταχύνεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ANSES, της γαλλικής υγειονομικής Υπηρεσίας, περισσότερα από ένα στα δέκα νοικοκυριά στη χώρα έχουν πληγεί από κοριούς την τελευταία πενταετία. Ειδικά στο Παρίσι – παγκόσμια πρωταθλήτρια πέρυσι αναφορικά με τον αριθμό επισκεπτών (44 εκατ. τουρίστες το 2022) – το πρόβλημα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.
Ουδείς εκπλήσσεται στο μετρό βλέποντας τους συνεπιβάτες του να επιθεωρούν τις θέσεις τους πριν καθίσουν.
«Οι κοριοί θα μας τρελάνουν, δεν μπορώ να σταματήσω να ξύνομαι αυτή τη στιγμή, νιώθω ότι τους έχω παντού», ψιθυρίζει μια επιβάτης του μετρό στη φίλη της που γελάει.
Ερασιτεχνικές φωτογραφίες και βίντεο, που καταγράφουν κοριούς ή έντομα που τους μοιάζουν, έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σε όλες τις περιπτώσεις ότι επρόκειτο όντως για κοριούς:
εικόνες με μαθητές να εκκενώνουν ένα αμφιθέατρο στην Αιξ-αν-Προβάνς μετά από υποψία κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, μια influencer από τη Νότια Κορέα με δύο εκατομμύρια followers έδειξε τα χέρια της καλυμμένα με τσιμπήματα, αφού χρησιμοποίησε το μετρό του Παρισιού, μικρά, δυσδιάκριτα έντομα περπατούν στα καθίσματα του τρένου.
Ο όμιλος σιδηροδρόμων SNCF και η Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP) χρειάστηκε να κάνουν ελέγχους στα τρένα τους σε πολλές περιπτώσεις.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου δέκα περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο RATP […] όλες επαληθεύτηκαν και δεν υπήρχαν αποδεδειγμένα κρούσματα. Στο SNCF, έχουν αναφερθεί δεκάδες κρούσματα κοριών τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να επιβεβαιωθούν», όπως διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον.
Δύο εταιρείες απεντόμωσης επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κλήσεις που δέχονται από ιδιώτες και επαγγελματίες του τουρισμού, που ανησυχούν για αυτή την κακή δημοσιότητα λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κλήσεων που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή αφορούν κοριούς, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι είναι πανικοβλημένοι», εξηγεί ο Sylvain, χειριστής της Hygiène Services Solutions.
«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι μας τηλεφωνούν μόλις τους τσιμπήσει ένα έντομο. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, ένα κουνούπι ή μια αράχνη […]», διευκρινίζει ο Sam, υπεύθυνος τομέα στην Expert Hygiène.
Οι κοριοί προκαλούν τέτοιο πανικό επειδή το πρόβλημα αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικής θέσης, πλούσιους και φτωχούς, λέει ο Pascal Delaunay, παρασιτολόγος και εντομολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Φυσικά, οι κοριοί δεν είναι φορείς ασθενειών, αλλά προκαλούν άγχος και νευρική εξάντληση.
Όσο για τον πολλαπλασιασμό τους στη Γαλλία, είναι μια πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να αρνηθεί. «Εδώ και πέντε έως επτά χρόνια, έχουμε δει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων προσβολής», συνεχίζει ο ειδικός.
Από τις πρώτες χώρες που επηρεάστηκαν από την επανεμφάνιση των κοριών ήταν οι αγγλοσαξονικές χώρες, όπως η Αυστραλία όταν φιλοξένησε τους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και οι Ηνωμένες Πολιτείες για περίπου δεκαπέντε χρόνια, γι’ αυτό κι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να περιορίσουν την εξάπλωση. Στη Γαλλία, λέει ο Delaunay, «δεν έχουμε, δυστυχώς, πολύ ακριβή δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των πληθυσμών κοριών».
Με τους κοριούς να έχουν φθάσει μέχρι και τη Μαρτινίκα χώρες της βορείου Αφρικής, όπως το Μαρόκο και η Αλγερία έχουν λάβει μέτρα στα σύνορα για να αποτρέψουν μια εισβολή των αηδιαστικών εντόμων από τη Γαλλία, η κυβέρνηση της οποίας, αντιμέτωπη με το εντεινόμενο άγχος που προκαλεί αυτή η μάστιγα, προσπαθεί να καθησυχάσει διά του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Βεράν, ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα.