ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Πιέσεις στον Τ.Μπάιντεν από αξιωματούχους να συνδέσει την στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ με όρους υπέρ των αμάχων

Στέλνουν συνεχώς ανώνυμες επιστολές

Πιέσεις στον Τ.Μπάιντεν από αξιωματούχους να συνδέσει την στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ με όρους υπέρ των αμάχων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να ηγηθεί άσκησης πίεσης στο Ισραήλ υπέρ των αμάχων στην Γάζα.

Οι χιλιάδες απώλειες αμάχων και οι απελπιστικές ανθρωπιστικές συνθήκες έχουν θορυβήσει τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ. Εκτός αυτού ο Τζο Μπαίντεν με την στάση του απέναντι στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς δέχεται κριτική από την ίδια τη διοίκησή του.

«Είμαι έκπληκτος από την ένταση», δήλωσε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος για τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις κατά τη διάρκεια μιας 25ετούς θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο»

Αρκετά εσωτερικά σημειώματα έχουν σταλεί στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσω ενός καναλιού, που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, το οποίο επιτρέπει στους υπαλλήλους να καταγράφουν την αποδοκιμασία της πολιτικής.

Μια ανοιχτή επιστολή λέγεται επίσης ότι κυκλοφορεί στον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID). Μία άλλη έχει αποσταλεί στον Λευκό Οίκο από πολιτικούς και μέλη του προσωπικού που εκπροσωπούν δεκάδες κυβερνητικές υπηρεσίες. Μία τρίτη έχει σταλεί για τα μέλη του Κογκρέσου από το προσωπικό στο Καπιτώλιο.

Μεγάλο μέρος αυτής της διαφωνίας είναι ιδιωτικό και οι υπογραφές είναι συχνά ανώνυμες λόγω ανησυχιών ότι η διαμαρτυρία μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές που αναφέρονται σε πολλές αναφορές, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει κατά της πολιτικής που ασκείται.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο BBC ότι αυτές οι ανησυχίες είναι πραγματικές και γίνονται συζητήσεις γι ‘αυτές.

Οι επιστολές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και να πιέσει το Ισραήλ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι επιστολές καταδικάζουν τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως ισραηλινούς πολίτες.

Περισσότεροι από 12.000 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το Ισραήλ μετά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά δεν τα κατάφερε, κατηγορώντας γι’ αυτό τη Χαμάς.

Ο υψηλός αριθμός των θανάτων Παλαιστινίων είναι μια «πηγή απογοήτευσης» στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την Τζίνα Αμπερκρόμπι-Γουίνστανλεϊ, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ και νυν πρόεδρο του Συμβουλίου Πολιτικής για τη Μέση Ανατολή.

Η υποστήριξη της κυβέρνησης για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται για πολλούς «υπερβολικά μονόπλευρη θέση για την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε.

Πώς απαντά ο Μπάιντεν

Η Τζίνα Αμπερκρόμπι-Γουίνστανλεϊ πιστεύει ότι η απογοήτευση – αξιωματούχων και διπλωματών – έχει συμβάλει σε σημαντικές αλλαγές στη γλώσσα και την προσέγγιση των ΗΠΑ, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ακλόνητη υποστήριξη στο Ισραήλ σε μια συναισθηματική ομιλία.

Ωθούμενη από την καταστροφή στη Γάζα και την αυξανόμενη οργή στον αραβικό κόσμο, η ρητορική της κυβέρνησης για την προστασία των αμάχων έχει γίνει πιο επίμονη. «Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί» στη Γάζα, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μπλίνκεν.

Ο ίδιος και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τώρα την ανθρωπιστική βοήθεια όχι μόνο ως ηθική επιταγή, αλλά και ως στρατηγική επιταγή.

Αυτό είναι κάτι που τονίζει ο κ. Μπλίνκεν όταν συναντά απογοητευμένους υπαλλήλους σε συνεδρίες ακρόασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Καθιστά σαφές ότι «είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όχι οποιαδήποτε άλλη χώρα, που ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και «να πάρει ανθρωπιστικές παύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει επίγνωση της ανησυχίας που «σιγοβράζει» στο κτίριό του και φρόντισε να την αντιμετωπίσει.

«Ακούμε», έγραψε μετά την επιστροφή του από το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, σε ένα email που έλαβε το BBC. «Αυτό που μοιράζεστε είναι η ενημέρωση της πολιτικής μας και των μηνυμάτων μας».

Αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές πολιτικές προσεγγίσεις, ούτε φαίνεται να είχε σημαντική επιρροή στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος είναι συχνά στο τηλέφωνο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ανώτεροι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στην περιοχή, πιέζοντας το Ισραήλ να ακολουθήσει τους νόμους του πολέμου.

Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την κύρια επιρροή της, θέτοντας όρους στη μαζική στρατιωτική της βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση της Χαμάς.

Και ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δώσει στο Ισραήλ προθεσμία για τον τερματισμό της στρατιωτικής εκστρατείας του.

Θα τελειώσει όταν η Χαμάς «δεν διατηρεί πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακοποιεί και απλά να κάνει φρικτά πράγματα» στο Ισραήλ, δήλωσε ο πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν τον ίδιο στόχο, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, πρώην σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και οι δύο θέλουν να καταστρέψουν την ικανότητα της Χαμάς ως στρατιωτικής οργάνωσης, ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να εξαπολύσει επίθεση τύπου 7ης Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον στόχο κατά νου, είπε, μια πλήρης κατάπαυση του πυρός που τερματίζει τις εχθροπραξίες επιδιώκοντας την ειρήνη δεν έχει επιχειρησιακό ή πολιτικό νόημα.

Απλώς καθυστερεί τον πόλεμο, είπε ο κ. Μίλερ, «επειδή δεν πρόκειται να επιτευχθεί ένα τέλος μέσω διαπραγματεύσεων σε αυτό… Η τακτική μπορεί να διαφέρει, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος».

Τι ακριβώς θα ανάγκαζε λοιπόν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αλλάξει πορεία;

Η διαφωνία στη διοίκηση δεν έχει ακόμα τη μορφή της εξέγερση. Μόνο ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παραιτηθεί δημοσίως.

Ο κ. Μίλερ υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό να χρειαστεί ένα εξωτερικό γεγονός, όπως η άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ή μια μεμονωμένη ισραηλινή επιχείρηση που θα οδηγήσει σε μαζικές απώλειες Παλαιστινίων, αν και ο πήχης έχει τεθεί αρκετά ψηλά.

Υπάρχουν επίσης πολιτικοί κίνδυνοι για τον κ. Μπάιντεν. Την αλληλεγγύη του προς το Ισραήλ συμμερίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι και οι κεντρώοι Δημοκρατικοί, αλλά οι ανησυχίες μεταξύ των νεότερων και πιο αριστερών στοιχείων του Δημοκρατικού Κόμματος αυξάνονται.

Πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του έστειλαν τη δική τους επιστολή στον πρόεδρο ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Η Γκουέν Σρέντερ, η οποία εργάστηκε στην ψηφιακή ομάδα του κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020, ήταν μία από τους υπογράφοντες.

Είπε ότι η «δυσανάλογη απάντηση» του Ισραήλ στη Γάζα έδειξε ότι οι ζωές των Παλαιστινίων «σημαίνουν λιγότερο από εκείνες των ισραηλινών συμμάχων μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσπάθεια του κ. Μπάιντεν για επανεκλογή το επόμενο έτος, αλλά υπογραμμίζει βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.