Τελικά, τον Ζελένσκι έπρεπε να είχαμε το 2010. Θα ζητούσε κι άλλα 350 δισ. από την τρόικα και το ΔΝΤ...

Πληθαίνουν τα δείγματα σπόρων στην «Αποθήκη της Αρκτικής» υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας καταστροφής

Οι τελευταίες παρτίδες σπόρων έφθασαν στο Σβάλμπαρντ από το Σουδάν, τη Σουηδία και την Ταϊλάνδη

Πληθαίνουν τα δείγματα σπόρων στην «Αποθήκη της Αρκτικής» υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας καταστροφής

Η παγκόσμια τράπεζα σπόρων του Σβάλμπαρντ, μια υπόγεια εγκατάσταση υψίστης ασφάλειας στο ομώνυμο νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, υποδέχθηκε την Τρίτη (25/02) 14.000 δείγματα σπόρων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μιας τεράστιας παγκόσμιας καταστροφής.

Η  συγκεκριμένη τράπεζα σπόρων ή αλλιώς «Αποθήκη της Αρκτικής» συνιστά μια σειρά από τεχνητά σπήλαια στην πλαγιά ενός βουνού στο παγωμένο νησί του Σπίτσμπεργκεν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον βόρειο πόλο.

Εγκαινιάστηκε το 2008 ως εφεδρική αποθήκη για τους σπόρους που φυλάσσονται σε επιμέρους τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Ο κύριος ρόλος της μέχρι στιγμής είναι να δίνει τα απαραίτητα δείγματα σε όσες χώρες βιώνουν τεράστιες ζημιές λ.χ. εξαιτίας των πολέμων.

Για παράδειγμα, η τράπεζα του Σβάλμπαρντ επέτρεψε στη Συρία να δημιουργήσει από την αρχή τις συλλογές σπόρων που χάθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η κατάθεση της Τρίτης περιλαμβάνει περιλαμβάνει 15 ποικιλίες σόργου από το Σουδάν, ενός σιτηρού που καλύπτει μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας, ανακοίνωσε το Crop Trust που διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Παράλληλα, στα χιλιάδες δείγματα που θα αποθηκευτούν στην εγκατάσταση σήμερα, μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας (25/02) θα περιλαμβάνονται επίσης δέντρα της Σουηδίας και ποικιλίες ρυζιού από την Ταϊλάνδη.

«Οι σπόροι που κατατίθενται αυτή την εβδομάδα εκπροσωπούν όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά τη γνώση, τον πολιτισμό και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών από τις οποίες προέρχονται» δήλωσε ο Στέφαν Σμιτζ, εκτελεστικός διευθυντής του Crop Trust.

Ο πόλεμος που ξέσπασε τον Απρίλιο ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες του Σουδάν προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 12 εκατομμυρίων, ενώ παράλληλα έφερε λιμό.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο  Guardian, μέχρι τον Μάιο του 2024, η τράπεζα είχε συγκεντρώσει 1,28 εκατομμύρια δείγματα.

«Στο Σουδάν […] οι σπόροι αυτοί εκπροσωπούν την ελπίδα» δήλωσε ο διευθυντής του σουδανικού Κέντρου Διατήρησης και Μελέτης Γενετικών Πόρων Καλλιεργούμενων Φυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπόροι διατηρούνται σε θερμοκρασία 18-20 βαθμών κάτω από το μηδέν. Ακόμα και αν η ηλεκτροδότηση διακοπεί, το μονίμως παγωμένο έδαφος του νησιού Σπίτσμπεργκεν θα κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία για αιώνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.