ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Ποιο είναι το σχέδιο του Ν.Τραμπ για το ΝΑΤΟ: «Καμία επέκταση σε Ουκρανία και Γεωργία – Κύριος αντίπαλος θα θεωρείται η Κίνα»

«Οι ΗΠΑ δεν είναι το ΑΤΜ του πλανήτη»

Ποιο είναι το σχέδιο του Ν.Τραμπ για το ΝΑΤΟ: «Καμία επέκταση σε Ουκρανία και Γεωργία – Κύριος αντίπαλος θα θεωρείται η Κίνα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πάρα πολύ πιθανό πλέον με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι ο επόμενος πρόεδρος και σχεδιάζει με την επάνοδο του στην εξουσία να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του ΝΑΤΟ, όπως να δεσμευθεί με γραπτή συμφωνία ότι δεν θα επεκταθεί η Συμμαχία στην Γεωργία και στην Ουκρανία.

Σχεδιάζει επίσης να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ποια είναι τα εδάφη της Ουκρανίας τα οποία θα διατηρηθούν υπό ρωσικό έλεγχο και θα ενσωματωθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Τραμπ είναι ρεαλιστής και ξέρει ότι οτιδήποτε έχει κατακτηθεί με αίμα δεν επιστρέφεται ποτέ.

Όπως αναφέρει το Politico:

«Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την Ουκρανία που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξετάζει μια συμφωνία στην οποία το ΝΑΤΟ θα δεσμευόταν να μην επεκταθεί ανατολικότερα, ιδίως στην Ουκρανία και την Γεωργία, και να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πόση ουκρανική επικράτεια μπορεί να κρατήσει η Μόσχα», αναφέρει επικαλούμενο δύο «ειδικούς για την εθνική ασφάλεια που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ».

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις για όλους», δήλωσε στο Politico ο Έλμπριτζ Κόλμπι, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Τραμπ για θέματα στρατηγικής.

«Δεν μπορούμε να «σπάσουμε» το δόρυ μας στους Ρώσους στην Ευρώπη όταν γνωρίζουμε ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι συνεργάζονται και ότι οι Κινέζοι αποτελούν μια πιο επικίνδυνη και σημαντική απειλή».

Ως μέρος μιας «ριζικής αναδιάταξης» του ΝΑΤΟ υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις αεροπορικές και ναυτικές τους βάσεις στην Ευρώπη, αλλά θα αφήσουν την «πλειονότητα του πεζικού, των τεθωρακισμένων μονάδων, της επιμελητείας και του πυροβολικού» στους συμμάχους στην ήπειρο.

Σύμφωνα με το Politico, οι χώρες της ΕΕ «δείχνουν απρόθυμες να αναλάβουν δραματικά διευρυμένο στρατιωτικό ρόλο σύντομα», ενώ η ήπειρος είναι «οικονομικά πιο αδύναμη και εξαρτάται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από τον ενεργειακό εφοδιασμό των ΗΠΑ».

Συνολικά, η νέα προσέγγιση του Τραμπ σε αυτούς τους τομείς θα ισοδυναμούσε με μια επανάσταση στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ, μια επανάσταση που πολλοί επικριτές λένε ότι η Ευρώπη είναι εντελώς ανίκανη να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ξοδεύοντας περίπου 860 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα που αντιπροσώπευε το 68 τοις εκατό των συνολικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ το 2023.

«Αυτό είναι πολύ περισσότερο από 10 φορές περισσότερο από αυτό της Γερμανίας, της δεύτερης σε στρατιωτικές δαπάνες χώρας.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών των ΗΠΑ, που ανέρχεται σε περίπου 3,5% του αμεριανιού ΑΕΠ, προορίζεται για την υπεράσπιση της Ευρώπης, αν και το Πεντάγωνο αρνείται να αποκαλύψει δημόσια τα ποσά», λέει ο Jeremy Shapiro, διευθυντής έρευνας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Kiron Skinner, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού πολιτικής του Τραμπ υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και βασικός παράγοντας στο Project 2025, μια εξαντλητική ατζέντα για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ , τονίζει την ανάγκη για περισσότερες ευρωπαϊκές δαπάνες ως σημείο εκκίνησης:

«Πρέπει να κάνουμε το σωστό μέγεθος Ο ρόλος της Αμερικής στον κόσμο στον 21ο αιώνα, και γι’ αυτό νομίζω ότι πρόκειται», είπε.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι η παγκόσμια μηχανή ΑΤΜ. Το ΝΑΤΟ έχει σημαντική συμβολή στο θέατρο του Ατλαντικού και στο θέατρο Ινδο-Ειρηνικού, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη στρατηγική σκέψη και στις δύο πλευρές».

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι απόψεις δεν προέρχονται από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε στο X ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην αναπληρωτής διευθυντή εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Τραμπ, απαντώντας στο άρθρο του Politico.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αναφορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.