ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί το ψηφιακό ευρώ από την στιγμή που ήδη υπάρχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές; – Πρόκειται για «χρήμα υπό έλεγχο»

Γερμανίδα βουλευτής: «Το δημιουργήσατε για να επιτηρείτε τους πολίτες»

Ποιο σκοπό εξυπηρετεί το ψηφιακό ευρώ από την στιγμή που ήδη υπάρχουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές; – Πρόκειται για «χρήμα υπό έλεγχο»

Η έλευση του ψηφιακού ευρώ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους σκεπτόμενους πολίτες καθώς αναρωτιούνται σε τι ακριβώς χρησιμεύει, από τη στιγμή που και σήμερα κάποιος πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές κανονικά, είτε με κάρτα είτε μέσω διαδικτύου.

Ακριβώς αυτό το ερώτημα έθιξε στην Bundestag (η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή), η ανεξάρτητη βουλευτής, Τζοάνα Κόταρ (η οποία μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν βουλευτής του AfD):

«Κανείς δεν χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ. Ούτε οι τράπεζες, ούτε οι εταιρείες και σίγουρα ούτε οι πολίτες. Όποιος θέλει να πληρώσει ηλεκτρονικά το κάνει ήδη σήμερα. Όποιος θέλει να διατηρήσει το απόρρητό του χρησιμοποιεί μετρητά», είπε.

Οι μόνοι άνθρωποι που θα επωφεληθούν από αυτό, είπε η Κόταρ, θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι πολιτικοί «που έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, δηλαδή την πλήρη επιτήρηση των πολιτών».

Με λίγα λόγια, αυτό που θέλει να πει η Γερμανίδα βουλευτής είναι ότι η γέννηση του ψηφιακού ευρώ δεν εξυπηρετεί ούτε την ανωνυμία ούτε την επωνυμία στις συναλλαγές.

Άρα εξυπηρετεί έναν τρίτο σκοπό πολύ πιο ουσιαστικό. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα λογισμικό. Ως λογισμικό θα δίνει πληροφορίες για το ποιος το χρησιμοποιεί, που, πότε και γιατί.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ως λογισμικό θα μπορεί να απαγορεύει την πρόσβαση στον χρήστη του όταν παραβιαστούν κάποιοι «κανόνες συμπεριφοράς» όπως ακριβώς συμβαίνει και στον τομέα της πληροφορικής.

Γιατί το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας ή να απαγορευτεί σε κάποιον «χρήστη» η πρόσβασή του σε αυτό.

Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει και εκφράζει δημοσίως απόψεις που ενοχλούν την καθεστηκυία τάξη και την κεντρική εξουσία, με την κατάλληλη νομοθεσία που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί και να υιοθετηθεί, θα του επιβάλλεται «πρόστιμο» με την δικαιολογία ότι προκαλεί αναταραχή στην κοινωνική τάξη και θα του «εξαφανίζονται» τα χρήματα.

Φυσικά, εν χορώ, κεντρική εξουσία και ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ θα λένε πως αυτό γίνεται για την προστασία της Δημοκρατίας (που επί της ουσίας θα έχει καταργηθεί) και της ελευθερίας.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτής Norbert Häring, τα χρήματα της ψηφιακής κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μεγαλύτερων ομάδων ή ακόμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα παραδίδοντας επί της ουσίας τον έλεγχο χρήσης του στην κεντρική εξουσία.

Ο Μπο Λι, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  δήλωσε πρόσφατα:

«Πιστεύουμε ότι το cbdc (σ.σ. ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας) μπορεί να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική ένταξη μέσω αυτού που ονομάζουμε προγραμματισμό.

Το cbdc μπορεί να επιτρέψει κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς να προγραμματίσουν τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων για να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής.

Για παράδειγμα, πληρωμή κοινωνικής πρόνοιας, κουπόνια κατανάλωσης και κουπόνια φαγητού.

Με τον προγραμματισμό του cbdc αυτά τα χρήματα μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια για το είδος των ανθρώπων που μπορούν να τα κατέχουν και σε τι είδους χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα για φαγητό, έτσι ώστε αυτή η πιθανή δυνατότητα προγραμματισμού μπορεί να βοηθήσει τις κρατικές υπηρεσίες να στοχεύσουν με ακρίβεια την υποστήριξή τους σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη».

Με λίγα λόγια αυτό που λέει ο Κινέζος αξιωματούχος είναι πως το μελλοντικό χρήμα θα είναι όχι μόνο ελεγχόμενο αλλά και προσωποποιημένο!

Θα ενεργοποιείται για συγκεκριμένα άτομα και άρα θα απενεργοποιείται επίσης για συγκεκριμένα άτομα.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής της ΕΕ, το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να είναι επίσημα προγραμματιζόμενο, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του Häring, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το προγραμματισμένο ψηφιακό χρήμα για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.

Η ΕΕ καταργεί, σταδιακά την δυνατότητα ακόμα και ανώνυμων μικροπληρωμών στο Διαδίκτυο.

Aν συνδυαστεί το ψηφιακό ευρώ με τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, τότε δημιουργείται ένα πανίσχυρο εργαλείο απόλυτου ελέγχου των πολιτών.

Αν κάποιος έχει μετρητά στην κατοχή του, θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί ανώνυμα και όπως θέλει, δηλαδή δεν θα είναι υπό έλεγχο.

Αν κάποιος πληρώνει με ηλεκτρονικό τρόπο αποκαλύπτονται όλες οι ιδιωτικές του δραστηριότητες αλλά και πάλι έχει (μερικό) έλεγχο του χρήματός του και με αυτό δραστηριοποιείται (περίπου) όπως θέλει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με το ψηφιακό ευρώ, χάνει και την ανωνυμία του και ακόμα περισσότερο τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του και παύει πλέον να υφίσταται ως ανεξάρτητη ατομική οντότητα, τόσο απλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.