Η έλευση του ψηφιακού ευρώ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους σκεπτόμενους πολίτες καθώς αναρωτιούνται σε τι ακριβώς χρησιμεύει, από τη στιγμή που και σήμερα κάποιος πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές κανονικά, είτε με κάρτα είτε μέσω διαδικτύου.

Ακριβώς αυτό το ερώτημα έθιξε στην Bundestag (η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή), η ανεξάρτητη βουλευτής, Τζοάνα Κόταρ (η οποία μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν βουλευτής του AfD):

«Κανείς δεν χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ. Ούτε οι τράπεζες, ούτε οι εταιρείες και σίγουρα ούτε οι πολίτες. Όποιος θέλει να πληρώσει ηλεκτρονικά το κάνει ήδη σήμερα. Όποιος θέλει να διατηρήσει το απόρρητό του χρησιμοποιεί μετρητά», είπε.

">

Οι μόνοι άνθρωποι που θα επωφεληθούν από αυτό, είπε η Κόταρ, θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι πολιτικοί «που έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, δηλαδή την πλήρη επιτήρηση των πολιτών».

Με λίγα λόγια, αυτό που θέλει να πει η Γερμανίδα βουλευτής είναι ότι η γέννηση του ψηφιακού ευρώ δεν εξυπηρετεί ούτε την ανωνυμία ούτε την επωνυμία στις συναλλαγές.

Άρα εξυπηρετεί έναν τρίτο σκοπό πολύ πιο ουσιαστικό. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα λογισμικό. Ως λογισμικό θα δίνει πληροφορίες για το ποιος το χρησιμοποιεί, που, πότε και γιατί.