Το Politico ασχολείται ιδιαίτερα με τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην Ευρώπη, αναφέροντας μάλιστα ότι σε τέσσερις χώρες δηλώθηκε ότι οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί με θανάτους.
Χαρακτηριστικά περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, με τους ανθρώπους να γυρνάνε «από φαρμακείο σε φαρμακείο, αναζητώντας βασικά φάρμακα, όπως σιρόπι για τον βήχα και αντιβιοτικά».
Σε εκτενές δημοσίευμά του το Politico αναφέρει πως από τα τέλη του 2022, οι χώρες της ΕΕ αναφέρουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά τους να προμηθεύονται ορισμένα σημαντικά φάρμακα, με την πλειονότητά τους να αντιμετωπίζει πλέον ελλείψεις.
Κάνει αναφορά σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρείες που εκπροσωπούν φαρμακεία σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και σχεδόν το ένα τέταρτο των χωρών ανέφεραν περισσότερα από 600 φάρμακα σε έλλειψη και το 20% ανέφερε ελλείψεις 200 – 300 φαρμάκων. Μάλιστα, σε τέσσερις χώρες δηλώθηκε ότι οι ελλείψεις είχαν συνδεθεί με θανάτους.
Τα στοιχεία που δίνουν οι βελγικές αρχές αναφέρουν σχεδόν 300 φάρμακα σε έλλειψη, στη Γερμανία ο αριθμός ξεπερνά τα 400 και ενώ στην Αυστρία περισσότερα από 600 φάρμακα δεν μπορούν να αγοραστούν από τα φαρμακεία μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Τη χειρότερη κατάσταση εμφανίζει η Ιταλία, όπου πάνω από 3.000 φάρμακα λείπουν!
Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι τα αντιβιοτικά, ιδίως η αμοξυκιλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, το σιρόπι για το βήχα, η παιδική παρακεταμόλη και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
«Μπορεί η ΕΕ να λύσει το πρόβλημα;»
Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το Politico, αναφέροντας ότι θεωρητικά, η ΕΕ θα έπρεπε να είναι πιο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει μια κρίση σε επίπεδο Ένωσης. Ενώ πρόσφατα, αναβάθμισε τη νομοθεσία της για την αντιμετώπιση απειλών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης φαρμάκων.
Ο ΕΜΑ έχει επίσης λάβει διευρυμένες εξουσίες για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων. Για τον ίδιο λόγο έχει συσταθεί ένας εντελώς νέος φορέας, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας (HERA), με την εξουσιοδότηση να βγει στην αγορά και να αγοράσει φάρμακα για ολόκληρο την ΕΕ.
Όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει και αυτό γιατί, για να δράσει η HERA, πρέπει τουλάχιστον τέσσερις χώρες της ΕΕ να υπογράψουν ένα πρόγραμμα αγορών. Όμως καμία χώρα δεν έχει ζητήσει ακόμη να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
«Οι προσπάθειες συντονισμού των αγορών φθηνότερων μη επώνυμων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν τόσο αργές και γραφειοκρατικές που οι χώρες εγκατέλειψαν σχεδόν κάθε προσπάθεια, προτιμώντας να κάνουν τις δικές τους αγορές στην ελεύθερη αγορά».
«Η ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελλείψεις μπορεί να αποφασίσει την Πέμπτη αν θα συστήσει στην Επιτροπή να κηρύξει τις ελλείψεις φαρμάκων ως «μείζον γεγονός» – μια επίσημη επισήμανση που θα πυροδοτούσε κάποια (περιορισμένη) δράση σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρει το Politico.
Κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως ο Άντριαν Φαν ντεν Χόβεν, γενικός διευθυντής του λόμπι για τα γενόσημα φάρμακα Medicines for Europe, που δήλωσε: «Νομίζω ότι (σ.σ. η κατάσταση) θα ξεκαθαρίσει μόνη της, αλλά αυτό εξαρτάται από την κορύφωση των λοιμώξεων. Αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση, η προσφορά θα καλύψει γρήγορα το κενό. Αν όχι, μάλλον δεν είναι καλό σενάριο».