Οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία ανακάλυψαν μια νέα κατοικία που ήταν θαμμένη κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα για 2.000 χρόνια, η οποία είναι διακοσμημένη με μια σειρά από τοιχογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και ερωτικών.

">

Μία δείχνει έναν σάτυρο να αγκαλιάζει μια γυμνή νύμφη, ενώ μια άλλη απεικονίζει τη Φαίδρα που, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ξετρελάθηκε με τον θετό της γιο Ιππόλυτο.

Ένας τρίτος πίνακας απεικονίζει ένα ζευγάρι που ενδέχεται να είναι η Αφροδίτη και ο Άδωνις.

Πομπηία: Όσα δήλωσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου
Η μικρή οικιστική μονάδα ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ερευνών στο Amanti Island insula, ένα οικοδομικό τετράγωνο στην κεντρική συνοικία της Πομπηίας, κατά μήκος της Via dell’Abondanza, αναφέρεται σε δήλωση.

«Ένα παράθυρο, δίπλα στον πίνακα με τον Ιππόλυτο και τη Φαίδρα, οδηγεί σε μια μικρή αυλή, όπου την εποχή της έκρηξης βρίσκονταν σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην είσοδο από την παρουσία ενός ζωγραφισμένου μικρού λαράριου (οικιακού βωμού) [που περιλαμβάνει] μοτίβα φυτών και ζώων σε λευκό φόντο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νεοανακαλυφθέν σπίτι δεν διαθέτει αίθριο. «[Αυτό αποτελεί] μια ιδιαιτερότητα αν σκεφτεί κανείς ότι, παρά το μικρό μέγεθος του αρχοντικού, δεν θα ήταν αδύνατο να παρεμβάλλεται ένα μικρό αίθριο με μια κλασική μπανιέρα και ντους για τη συλλογή του νερού της βροχής», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Το να μην έχεις αίθριο είχε αρχίσει να αποτελεί επιλογή και βλέπουμε αυτή την τάση να αναδύεται στην Πομπηία», δήλωσε στους Times ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Οι αρχαιολόγοι της Πομπηίας περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους τους λόγους για τους οποίους η ανασκαφή αυτή είναι καίριας σημασίας, εξηγώντας ότι η κατασκευή και η αποκατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νησίδα Amanti είναι πολύπλοκη.

«Χωρίζεται σε δύο διαφορετικές περιοχές, στις οποίες ορισμένα μέρη έχουν ήδη ολοκληρωθεί και καθιστούν δυνατή την επίσκεψη του κοινού μέσω ενός συστήματος υπερυψωμένων διαδρόμων. Οι διάφορες φάσεις περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την κατασκευή της νέας οροφής- τις αρχαιολογικές ανασκαφές- [την ενίσχυση] των υπερυψωμένων τοίχων- την αποκατάσταση των επιφανειών και των αρχαιολογικών στοιχείων», αναφέρουν.

Ο Zuchtriegel προσθέτει: «Η διατήρηση, η έρευνα, η διαχείριση, η προσβασιμότητα και τα αποτελέσματα αποτελούν έναν ενάρετο κύκλο. Η ανασκαφή και η αποκατάσταση μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, αλλά και η δημοσίευση των δεδομένων στο διαδίκτυο στο ηλεκτρονικό μας περιοδικό και στην πλατφόρμα pompeiisites.org σημαίνει… πλήρη διαφάνεια όσον αφορά αυτό που κάνουμε, όχι για το καλό ενός μικρού κύκλου μελετητών, αλλά για όλους».

Οι ερωτικές τοιχογραφίες
Πέρυσι ανακαλύφθηκε μια τεράστια κατοικία στην Πομπηία, η οποία ήταν επίσης διακοσμημένη με ερωτικές τοιχογραφίες, συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας που απεικονίζει τον Πρίαπο, τον θεό της γονιμότητας, με έναν γιγάντιο φαλλό να στηρίζεται σε μια ζυγαριά φορτωμένη με χρήματα.

Η Πομπηία καταστράφηκε από ηφαιστειακή τέφρα το 79 μ.Χ. που προερχόταν από τον Βεζούβιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!