Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χτες ότι πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτή θα ήταν η πρώτη επίσημη διπλωματική επαφή ΗΠΑ – Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε ανώτερο επίπεδο.

">

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η επαφή αυτή θα γίνει προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και συμφωνία αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών.

Συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων της σταρ του WNBA, Brittney Griner και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν στη Ρωσία που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την αμερικανική κοινή γνώμη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου όμως, Ντμίτρι Πεσκόφ. αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό κάτι που σημαίνει πως ή ο Μπλίνκεν έλεγε ψέματα ή έλεγε την αλήθεια αλλά η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε μία τέτοια συνάντηση.

Πιο πιθανή είναι η δεύτερη εκδοχή, καθώς η πρώτη θα εξέθετε τον Α.Μπλίνκεν και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος.

Έχει σημασία όμως και το timing που επέλεξε η Ρωσία για να αρνηθεί στους Αμερικανούς την συνάντηση αυτή.

Είχε προηγηθεί το ταξίδια του Αμερικανού προέδρου στην Μέση Ανατολή, όπου δεν κατάφερε να πείσει τους Άραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Αυτό από μόνο του είναι ένα δείγμα πως οι Σαουδάραβες του Μπιν Σαλμάν δεν υπολογίζουν και δεν θέλουν να έχουν σχέση με το καθεστώς των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Άλλωστε ο Μπιν Σαλμάν δεν ξεχνάει τις δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν για πτώση όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων του πλανήτη και επικράτηση της δυτικού τύπου Δημοκρατίας.

Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα φυσικά εντάσσεται και η μοναρχία του Ριάντ.

Η υποδοχή μάλιστα που επιφύλαξαν στον Τ.Μπάιντεν στην Σαουδική Αραβία ήταν άκρως προσβλητική.

Έτσι, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ανοίξουν για άλλη μια φορά τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και να ρίξουν στην αγορά 20 εκατομμύρια βαρέλια προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές.

Το ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα στρατηγικά τους αποθέματα στην ουσία είναι παραδοχή ήττας απλά προσπαθούν ακόμα να την κρύψουν πίσω από τα «ψιλά γράμματα»

Θα πει κάποιος τελικά γιατί ο Μπάιντεν ήθελε να υπάρξει διπλωματική επαφή μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο υπερδυνάμεων.

Έρχονται οι ενδιάμεσες εκλογές όπου αναμένεται να υποστεί μία πολύ μεγάλη ήττα. Είναι λογικό λίγο πριν από αυτές να ήθελε να παρουσιάσει μία επιτυχία διπλωματικού τύπου.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να του προσφέρει αυτή την «ανάσα».

Όπως ήδη έχουμε πει οι πραγματικοί στόχοι της Ρωσίας είναι η ανατροπή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμρι Ζελένσκι, η πτώση των φιλοαμερικανικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ και η μείωση της ισχύος του καθεστώτος Μπάιντεν (βασικά αυτών που κρύβονται πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο) στις ΗΠΑ.