Οι πυροσβέστες στη Γαλλία και την Ισπανία αγωνίζονται να περιορίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες, ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται για την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της.
Οι mega πυρκαγιές στην Ευρώπη
Πυρκαγιές έχουν επίσης αναφερθεί στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κροατία, ενώ περιορισμένες πυρκαγιές έχουν ήδη καταγραφεί και σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου – πριν η ζέστη κορυφωθεί σήμερα.
Πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να δίνουν τη μάχη από αέρως με αεροπλάνα και ελικόπτερα για να σβήσουν τις πυρκαγιές.
Τουλάχιστον 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα στην Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες αναφέρουν 1.027 θανάτους μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι επιστήμονες αποδίδουν την ευθύνη για τους εκατοντάδες θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην άνοδο της θερμοκρασίας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Περίπου 440 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο την Πέμπτη, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές και τους 47 βαθμούς Κελσίου σε μετεωρολογικό σταθμό στην περιοχή Βιζέου στο κέντρο της χώρας.
Μέχρι το Σάββατο, υπήρχαν 360 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.
Το think tank του Ινστιτούτου Carlos III, το οποίο καταγράφει καθημερινά τους θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, δήλωσε ότι 237 θάνατοι αποδόθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου, σε σύγκριση με 25 θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία τις προηγούμενες πέντε ημέρες.
Εν τω μεταξύ, δύο τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν πευκοδάση εδώ και έξι ημέρες νότια του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Αυτό ανάγκασε την εκκένωση περισσότερων από 14.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έκαναν τις διακοπές τους σε κάμπινγκ.
Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες με την υποστήριξη των ομάδων έκτακτης ανάγκης των ενόπλων δυνάμεων προσπαθούν να κατασβέσουν περισσότερες από 30 πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση σε ολόκληρη τη χώρα.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι έχει αναπτυχθεί “η πλειονότητα” των πυροσβεστικών αεροσκαφών του, καθώς πολλές περιοχές είναι δύσβατες και λοφώδεις καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των επίγειων συνεργείων.
Στη Γαλλία, μια πυρκαγιά στην περιοχή La Teste-de-Buch κοντά στις ακτές του Ατλαντικού ανάγκασε 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ζιρόντ δήλωσε την Κυριακή ότι “η κατάσταση παραμένει δυσμενής” λόγω των θυελλωδών ανέμων που, σε συνδυασμό με τις ζεστές και ξηρές συνθήκες, πυροδότησαν περισσότερες αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μια δεύτερη πυρκαγιά κοντά στην πόλη Landiras, νότια μιας κοιλάδας αμπελώνων του Μπορντό, ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν 4.100 άτομα αυτή την εβδομάδα, εκ των οποίων περίπου 1.900 το Σάββατο.
Στην Ισπανία, ελικόπτερα έριξαν νερό στις φλόγες, καθώς τα θερμόμετρα έδειχναν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και το συχνά ορεινό έδαφος δυσκόλευαν τη δουλειά των πυροσβεστών.
Σοκαρισμένοι κάτοικοι που παρακολουθούσαν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από την κεντρική δυτική κοιλάδα Jerte είπαν ότι η ζέστη έκανε το σπίτι τους που προηγουμένως ήταν πράσινο και δροσερό να μοιάζει περισσότερο με τον ξηρό νότο της Ισπανίας.
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες», δήλωσε ο κάτοικος Miguel Angel Tamayo.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό “Environmental Research: Climate’ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει τους καύσωνες.
Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν μέχρι και τους 45,7C κατά τη διάρκεια του τελευταίου αυτού καύσωνα.