Αυστραλία, Εσθονία, Φινλανδία, Γρενάδα, Ισλανδία, Μαυρίκιος και Νέα Ζηλανδία είναι οι μόνες χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΟΥ.
Μόνο αυτές οι επτά χώρες πληρούν το διεθνές πρότυπο ποιότητας του αέρα, από τις 134 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών δεν πληρούν αυτό το πρότυπο για τα PM2.5, ένα είδος μικροσκοπικής κουκκίδας αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και θανάτους, με κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων για τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, ενός ελβετικού οργανισμού ποιότητας του αέρα που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, παρόλο που ο αέρας παγκοσμίως είναι γενικά πολύ πιο καθαρός από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, υπάρχουν ακόμα μέρη όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Η πιο μολυσμένη χώρα είναι το Πακιστάν που έχει επίπεδα PM2,5 πάνω από 14 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα του ΠΟΥ, σύμφωνα με την έκθεση IQAir, με την Ινδία, το Τατζικιστάν και την Μπουρκίνα Φάσο τις επόμενες πιο μολυσμένες χώρες.
Και στις πιο αναπτυγμένες χώρες ωστόσο, τα πράγματα επιδεινώνονται. Ο Καναδάς, που από καιρό θεωρούνταν ότι έχει τον πιο καθαρό αέρα στον δυτικό κόσμο, έχασε το πλεονέκτημα λόγω των τεράστιας έκτασης πυρκαγιών που εκτόξευσαν τοξίνες σε όλη τη χώρα.
Στην Κίνα, από την άλλη, οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα εμποδίζονται από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, με την έκθεση να διαπιστώνει αύξηση 6,5% στα επίπεδα PM2,5.
Μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από Αμερικανούς επιστήμονες τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο PM2,5, με ακόμη και τις μικρότερες εκθέσεις να συνδέονται με την αύξηση των νοσηλειών για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και άσθμα.