ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Πού βρίσκονται οι εκατομμυριούχοι του κόσμου;

Δείτε αναλυτικά πως κατανέμεται ο πλούτος παγκοσμίως

Πού βρίσκονται οι εκατομμυριούχοι του κόσμου;

Ο κόσμος έχει τουλάχιστον 58 εκατομμύρια εκατομμυριούχους οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση UBS Global Wealth Report 2024, η οποία εξέτασε 56 αγορές που αντιπροσωπεύουν το 92% του παγκόσμιου πλούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων, με περίπου 21,95 εκατομμύρια άτομα να έχουν πλούτο σε επταψήφιο αριθμό ή περισσότερο.

Η Κίνα έρχεται δεύτερη με περίπου 6,01 εκατομμύρια εκατομμυριούχους, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (3,06 εκατομμύρια), τη Γαλλία (2,87 εκατομμύρια) και την Ιαπωνία (2,83 εκατομμύρια).

Η UBS ορίζει τον πλούτο ως την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων μείον τα χρέη που κατέχει ένα νοικοκυριό.

Ο παγκόσμιος πλούτος, σε όρους δολαρίου, αυξήθηκε κατά 4,2% το 2023 μετά από πτώση 3% το 2022, σύμφωνα με τη UBS.

Μέχρι το 2028, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να χάσει τους περισσότερους εκατομμυριούχους – σχεδόν ένας στους έξι εκατομμυριούχους του θα χάσει αυτό το καθεστώς.

Η Ολλανδία είναι μια άλλη χώρα που αναμένεται να χάσει το 4% των εκατομμυριούχων της μέχρι το 2028.

Πώς κατανέμεται ο πλούτος παγκοσμίως;

Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου, 47,5% ή 213 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατέχεται από μόλις το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου.

Πρόκειται για νοικοκυριά που κατέχουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αντίθετα, εκείνοι με πλούτο μικρότερο από 10.000 δολάρια κατέχουν μόλις το 0,5% του παγκόσμιου πλούτου, αλλά αποτελούν το 39,5% των ενηλίκων του πληθυσμού.

Τα νοικοκυριά με πλούτο μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν το 42,7% των ατόμων, αντιπροσωπεύουν το 12,6% του παγκόσμιου πλούτου ή 56,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι εκατομμυριούχοι (2000-23)

Όσον αφορά τον πλούτο ανά ενήλικα, ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από την αρχή της χιλιετίας.

Το ποσοστό των ενηλίκων των οποίων ο πλούτος υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια τριπλασιάστηκε από 0,5% σε 1,5%.

Από το 2000, το Κατάρ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των εκατομμυριούχων, ο οποίος αυξήθηκε από 46 σε 26.163. Η Κίνα σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, από 39.000 σε 6.013.282 εκατομμυριούχους, ακολουθούμενη από το Καζακστάν (918 σε 44.307).

Σύμφωνα με την UBS, στα 15 χρόνια που δημοσιεύει την έκθεσή της, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου, σχεδόν 177%, ακολουθούμενη από την Αμερική με σχεδόν 146%, ενώ η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) αυξήθηκαν μόλις κατά 44%.

Το υψηλότερο μερίδιο εκατομμυριούχων

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν το 38% των εκατομμυριούχων του κόσμου, η Δυτική Ευρώπη το 28% και η Κίνα το 10%.

Ανά χώρα, σε ποσοστιαίους όρους, η Ελβετία έχει το υψηλότερο μερίδιο εκατομμυριούχων, με 12 στους 100 ανθρώπους να έχουν πλούτο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ, όπου οκτώ στους 100 είναι εκατομμυριούχοι, η Αυστραλία (επτά στους 100), η Ολλανδία (επτά στους 100) και οι ΗΠΑ (έξι στους 100).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.