Η Κλοντίν Γκέι, η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Χάρβαρντ, η οποία παραιτήθηκε την Τρίτη μετά τις κατηγορίες για αντισημιτισμό αλλά και λογοκλοπή που είχε διαπράξει η ίδια, προειδοποίησε ότι οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της «ήταν απλώς μια μεμονωμένη αψιμαχία σε έναν ευρύτερο πόλεμο για την αποδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε πυλώνες της αμερικανικής κοινωνίας».
Θεσμοί που εμπνέουν εμπιστοσύνη από οργανισμούς δημόσιας υγείας μέχρι ειδησεογραφικούς οργανισμούς «θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα συντονισμένων προσπαθειών να υπονομεύσουν τη νομιμότητά τους και να καταστρέψουν την αξιοπιστία των ηγετών τους», έγραψε η Γκέι στους New York Times.
Η Γκέι, που είναι πολιτική επιστήμονας, διορίστηκε πριν από έξι μήνες. Ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που πρόεδρος του Χάρβαρντ, ωστόσο η θητεία της έμελε να είναι η συντομότερη θητεία στα 388 χρόνια της ιστορίας του πανεπιστημίου.
Στο άρθρο η Γκέι παραδέχtηκε ότι «έκανα λάθη», αλλά υποστήριξε ότι η πρόσκλησή της να καταθέσει στο Κογκρέσο για τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια ήταν «καλοστημένη παγίδα» και ότι «η εκστρατεία εναντίον μου αφορούσε κάτι περισσότερο από ένα πανεπιστήμιο και έναν ηγέτη».
Προειδοποιεί ότι το ίδιο μοτίβο θα χρησιμοποιηθεί και έναντι άλλων θεσμικών ηγετών, ενώ μιλά για «καιροσκόπους που υποκινούν τον κυνισμό για τα θεσμικά μας όργανα».
Οι καταγγελίες κατά της Γκέι είχαν επικεντρωθεί σε ισχυρισμούς περί αντισημιτισμού και λογοκλοπής στο ακαδημαϊκό της έργο, επισημαίνει ο Guardian.
Για τον μεν αντισημιτισμό, η Γκέι είπε ότι «θα έπρεπε να είχα δηλώσει πιο έντονα αυτό που όλοι οι άνθρωποι με καλή συνείδηση γνωρίζουν:
Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους». Πρόσθεσε ότι «είχα παραλείψει να διατυπώσω με σαφήνεια ότι οι εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων είναι αποτρόπαιες και απαράδεκτες και ότι θα χρησιμοποιήσω κάθε μέσο που έχω στη διάθεσή μου για να προστατεύσω τους φοιτητές από αυτό το είδος μίσους».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της λογοκλοπής, η Γκέι υπερασπίστηκε την αξία και την πρωτοτυπία των δημοσιεύσεών της, αν και παραδέχθηκε ότι είχε αντιγράψει διατυπώσεις άλλων πανεπιστημιακών στο δημοσιευμένο έργο της «χωρίς τη δέουσα αναφορά».
Πάντως αρκετοί από τους ακαδημαϊκούς, των οποίων το έργο η Γκέι χρησιμοποίησε, είχαν δηλώσει ότι θεωρούσαν τα ζητήματα παραπομπών σχετικά ήσσονος σημασίας ή ακόμη και καθόλου λογοκλοπή.