Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει αργότερα σήμερα για δύο αντίπαλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Ρωσία για δράση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωμάτες.
Και οι δύο προτάσεις επιδιώκουν την έκδοση ψηφισμάτων του ΣΑ που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και ηλεκτρισμού στη Γάζα. Όμως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει για παύσεις προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, ενώ η Ρωσία θέλει ανθρωπιστική εκεχειρία.
Το 15μελές ΣΑ αναμένεται να ψηφίσει στις 3.00 π.μ. (20:00 ώρα Ελλάδας). Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα του ΣΑ θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη του, δηλ. τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα.
Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα προσχέδια διαθέτει την ελάχιστη απαιτούμενη υποστήριξη, και το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι αν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβάλουν βέτο στο σχέδιο η μία της άλλης.
Την περασμένη εβδομάδα το ΣΑ απέτυχε δύο φορές να εκδώσει ψήφισμα καθώς πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ ενός ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Βραζιλία στις 18 Οκτωβρίου το οποίο έλαβε 12 θετικές ψήφους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν το δικό τους προσχέδιο το Σάββατο που προκάλεσε αρχικά σοκ σε κάποιους διπλωμάτες για την ευθύτητά του, με τη δήλωση πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την απαίτηση το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα σε ένοπλες οργανώσεις.
Από τότε έχει μετριάσει το συνολικό σχέδιο, αφαιρώντας τις άμεσες αναφορές στο Ιράν και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Όμως η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο των ΗΠΑ και θα διατυπώσει το δικό της σχέδιο.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να αφανίσει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Γάζα, αφότου ένοπλοί της εισέβαλαν μέσω του συνοριακού φράκτη που περικυκλώνει τον θύλακα στις 7 Οκτωβρίου και επέδραμαν σε ισραηλινές πόλεις και κιμπούτς σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.
Από τότε το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Γάζα από τον αέρα, επέβαλε πολιορκία και ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση. Οι παλαιστινιακές αρχές λένε πως περισσότεροι από 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα. Ο ΟΗΕ λέει πως περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.