Δωρεάν επίσκεψη σε όλα τα μνημεία της Piazza dei Miracoli στην Πίζα κάνουν δώρο οι ιταλικές Αρχές στο κοινό για τα γενέθλια του Κεκλιμένου Πύργου που κλείνει σήμερα 850 χρόνια ζωής.
Οι τελετές θα ξεκινήσουν μπροστά στο μουσείο Sinopie και θα συνεχιστούν με τον ήχο από τις καμπάνες που θα χτυπήσουν από το καμπαναριό του πιο διάσημου πύργου στον κόσμο.
Το πάρτι θα συνεχιστεί, καθώς στις 21.30 το βράδυ θα φωταγωγηθεί το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού, ο Κεκλιμένος Πύργος και το λογότυπο της 850ης επετείου θα προβληθεί στον εξωτερικό τοίχο του μουσείου Opera del Duomo.
Οι επετειακές εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου θα διαρκέσουν όλο το χρόνο, ενώ θα διεξαχθεί δωρεάν συναυλία από τον διεθνούς φήμης Ιρανό πιανίστα Ramin Bahrami, που θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ερμηνευτές του Μπαχ.
Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας είναι το λεγόμενο στα ιταλικά «campanile» (καμπαναριό), ή ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του Καθεδρικού Ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας και είναι γνωστός παγκοσμίως για την ακούσια κλίση του. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό Ναό και είναι το τρίτο παλαιότερο οικοδόμημα στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza dei Miracoli) μετά τον Καθεδρικό Ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο της Πίζας, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.
Η κλίση του άρχισε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και οφειλόταν στην ανεπαρκή θεμελίωση πάνω στο έδαφος, καθώς ήταν πολύ μαλακό με αποτέλεσμα να αδυνατεί να στηρίξει το βάρος της υποδομής. Κατά τις δεκαετίες πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, η κλίση αυξήθηκε και συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τη σταθεροποίηση του Πύργου στο τέλος του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα.
Το ύψος του πύργου είναι 55,86 μέτρα, ενώ διαθέτει 296 ή 294 σκαλοπάτια καθώς ο έβδομος όροφος έχει δύο λιγότερα στην βόρεια πλευρά της σκάλας. Πριν από τις εργασίες αναστήλωσης που διενεργήθηκαν μεταξύ των ετών 1990 και 2001, ο πύργος είχε κλίση σε γωνία 5,5 μοιρών εν αντιθέσει με τη σημερινή κλίση του πύργου που υπολογίζεται περίπου στις 3,97 μοίρες.
Κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι ανακάλυψαν ότι οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τον πύργο ως παρατηρητήριο. Ένας λοχίας από τον Στρατό των ΗΠΑ που απεστάλη προκειμένου να επιβεβαιώσει την παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων στον πύργο, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του καθεδρικού ναού και το καμπαναριό του και συνεπώς απέφυγε να προβεί σε διαταγή επίθεσης, σώζοντας το αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα από την καταστροφή.
Ο Πύργος της Πίζας καθώς και γειτονικά οικοδομήματα όπως ο Καθεδρικός Ναός, το Βαπτιστήριο και το Κοιμητήριο συμπεριλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πιάτσα Ντελ Ντουόμο, υπό την αιγίδα της UNESCO (Piazza del Duomo UNESCO World Heritage Site), όπως ανακηρύχθηκε το 1987.
Έπειτα από μια δεκαετία διορθωτικής ανοικοδόμησης και προσπαθειών σταθεροποίησης, ο πύργος κρίθηκε εκ νέου επισκέψιμος στις 15 Δεκεμβρίου του 2001 και ανακηρύχθηκε ως σταθερός για τουλάχιστον 300 χρόνια ακόμη.