Σημαντικό σχεδιαστικό ελάττωμα φαίνεται πως έχει ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου, ο «Χριστός ο Λυτρωτής» στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται σταδιακά από κεραυνούς.
Το 2014, το Ρίο ντε Τζανέιρο έζησε μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχει δει η χώρα, με 1.109 κεραυνούς να χτυπούν την πρωτεύουσα της Βραζιλίας μέσα σε τρεις ώρες.
Το άγαλμα του «Χριστού του Λυτρωτή» δεν έμεινε αλώβητο από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς έσπασε μέρος του δεξιού αντίχειρα.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας ανέφερε ότι το άγαλμα των 125 ποδιών δέχεται κατά μέσο όρο τρία έως πέντε ακίνδυνα χτυπήματα κάθε χρόνο, αλλά εκείνη τη φορά είχε προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι συνήθως, και ενδεχομένως να ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι στο μέλλον.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, από την πλευρά της, έχει διασφαλίσει ότι το ιστορικό και πασίγνωστο άγαλμα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για επισκέψεις και ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας τηρείται πάντα, για επικείμενες καταιγίδες.
Ο Clezio Dutra, όμως, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας που φροντίζει το άγαλμα, είπε στο περιοδικό Smithsonian ότι οι ράβδοι που βρίσκονται στα χέρια και το κεφάλι του Χριστού είναι πολύ μικρές, κάτι που σημαίνει πως το άγαλμα παραμένει ευάλωτο σε κεραυνούς.
Το άγαλμα είχε χτυπηθεί ξανά από κεραυνό το 2008, ο οποίος κατέστρεψε το κεφάλι και τα δάχτυλα του Χριστού, καταδεικνύοντας την αδυναμία που υπάρχει στο πάνω μέρος του, το οποίο είναι και το πλέον ευάλωτο.
Το εμβληματικό άγαλμα ανεγέρθηκε το 1931 και το 2007 επιλέχθηκε ως ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου, μαζί με το Σινικό Τείχος της Κίνας, το Ταζ Μαχάλ, το Μάτσου Πίτσου, το Τσιτσέν Ιτζά, το Κολοσσαίο και την Πέτρα. Είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Ρίο υποδέχεται σχεδόν δύο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Ο Γάλλος γλύπτης, Paul Landowski, ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό του αγάλματος, με την κατασκευή να έγινε από τον Heitor da Silva Costa πριν από σχεδόν έναν αιώνα.