Απόκοσμο τοπίο θυμίζουν οι περιοχές στη Ρωσία γύρω από το ηφαίστειο Σίβελιτς μετά την έκρηξή του, καθώς τέφρα έχει καλύψει δρόμους, σπίτια, αυτοκίνητα και έχει σκεπάσει τα πάντα με ένα παράξενο πέπλο.
Το ηφαίστειο Σιβέλιτς, που βρίσκεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας ενεργοποιήθηκε και άρχισε να βγάζει ατέλειωτους τόνους τέφρας από τα σπλάχνα του.
Η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων και στη συνέχεια άρχισε να καλύπτει τα πάντα στις γύρω περιοχές της χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας.
Η τέφρα από το ηφαίστειο έχει καλύψει τα πάντα με ένα στρώμα πάχους 8,5 εκατοστών. Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο επίπεδο πάχος τέφρας των τελευταίων 60 ετών.
Μάλιστα, ήδη οι αρχές εκφράζουν φόβους για τις πτήσεις, καθώς η περιοχή έχει γεμίσει με ένα τεράστιο σκοτεινό σύννεφο.
Толстый слой вулканического пепла на снегу от вулкана Шивелуч. Апокалиптичненько. pic.twitter.com/wGmo19LJQc
— Пристальный взгляд (@Vzgljad) April 11, 2023
На російському півострові Камчатка сталося виверження вулкана Шивелуч. Найближчі селища вкрило попелом, хмара поширилась на 500 кілометрів
#новини #війна #ligahttps://t.co/JQMKMx7VCE— LIGA.net (@LIGAnet) April 11, 2023
Το ηφαίστειο εξερράγη στις 06:31 (τοπική ώρα) και ηφαιστειακή τέφρα πέφτει παντού σε χωριά της περιοχής, όπως το Κλούτσι. Το νέφος από την τέφρα του ηφαιστείου εξαπλώθηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Λόγω του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα, υπάρχει ημίφως.
На Камчатке извержение вулкана Шивелуч👀 pic.twitter.com/Xg1kboN3Fn
— Андрюха техник 🇺🇸 (@lishatgazov) April 11, 2023
«Должно светить солнце, но его нет». Житель поселка Ключи записал видео последствий извержения вулкана Шивелуч на Камчатке.🌋 pic.twitter.com/iZkUBkIZ3Y
— ARSEN (@Ars7513) April 10, 2023
Οι αρχές της Ρωσίας συνέστησαν στους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απόλυτα απαραίτητες.
Το ηφαίστειο Σιβέλτις είναι από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά της περιοχής της χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας.
Έχει εισέλθει περίπου 60 φορές σε επικίνδυνη εκρηκτική δραστηριότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2007. Έχει δύο τμήματα, το μικρότερο από τα οποία, το «Νέο Σιβέλιτς», είναι εξαιρετικά ενεργό τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επιστήμονες.