Γνωστό και ως το «Κόλα Σούπερ-Βαθύ Φρέαρ SG-3», το ρωσικό φρέαρ είναι το βαθύτερο τεχνητό σημείο στη Γη, καθώς έφτασε στο εντυπωσιακό βάθος των 40,230 ποδιών το 1989, στο πλαίσιο ερευνών για τη σύνθεση του φλοιού της Γης και την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Αν και το SG-3 έφτασε μόνο στο ένα τρίτο του δρόμου για να διεισδύσει στον φλοιό της Γης, η εκσκαφή διακόπηκε το 1992, ενώ το τελικό «σφράγισμα» ήρθε το 1994 λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.
Ωστόσο, η έλλειψη οικονομικών πόρων δεν ήταν ο μόνος λόγος για να κλείσει. Ένα νέο βίντεο, επικαλείται πως οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο ρεκόρ βάθους, καθώς οι θερμοκρασίες έφταναν τους 180 βαθμούς Κελσίου (356°F).
Ο εξοπλισμός άρχισε να λιώνει και οι πέτρες γίνονταν σαν πλαστικό, κάνοντάς το ακόμα πιο δύσκολο για να σκάψουν βαθύτερα, με την διάμετρο του φρέατος «SG-3» να είναι μόλις 23 εκατοστά.
Έτσι, οι προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν με την επιστημονική ομάδα που ηγούντο αυτής της προσπάθειας να διαλύεται οριστικά το 2007.
Παρ’ όλα αυτά, το φρέαρ εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες μέχρι και σήμερα, αν και πλέον είναι περικυκλωμένο από συντρίμμια και δεν θυμίζει σε τίποτα την αρχική του εικόνα.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.