Παραιτήθηκαν από μέλη μιας λονδρέζικης λέσχης που αφορούσε αποκλειστικά άνδρες, ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ο ανώτατος δημόσιος λειτουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πριν από δύο ημέρες η Guardian αποκάλυψε τον κατάλογο των διασημότερων μελών του Garrick Club, μιας από τις ιδιωτικές λέσχες του Λονδίνου, που ιδρύθηκε το 1831. Όπως και άλλες παρόμοιες λέσχες, το Garrick Club απευθύνεται αποκλειστικά σε άνδρες, με βάση έναν παλαιό κανονισμό που ισχύει ακόμη μολονότι συχνά χαρακτηρίζεται αρχαϊκός και σύμβολο άλλων εποχών.
Η εφημερίδα κατάφερε μάλιστα να αποκτήσει για πρώτη φορά τον πλήρη κατάλογο των περίπου 1.500 μελών της λέσχης.
Μεταξύ αυτών είναι ο βασιλιάς Κάρολος, πολλοί υπουργοί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί, καμιά δεκαριά δικαστές, περίπου 150 δικηγόροι, καθώς επίσης και καλλιτέχνες, όπως οι ηθοποιοί Μπράιαν Κοξ (Succession), Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Χιου Μπόνεβιλ (Downton Abbey).
Όλοι τους άνδρες αλλά, κυρίως λευκοί και ηλικιωμένοι, επισημαίνει η εφημερίδα.
Στον κατάλογο υπήρχε και το όνομα του επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας MI6, Ρίτσαρντ Μουρ. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σάλο στην υπηρεσία, αφού ο Μουρ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι υπέρ της «ποικιλομορφίας» στην MI6, η οποία σήμερα εξακολουθεί να έχει την εικόνα μιας «φωλιάς ανδρών κατασκόπων» τύπου «Τζέιμς Μποντ» και να μην είναι ιδιαίτερα ανοιχτή στις γυναίκες.
Σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας ενημέρωσε γραπτώς όλους τους υπαλλήλους ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη λέσχη, αφού συνομίλησε με εργαζόμενες στην υπηρεσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο μήνυμά του εξηγεί ότι δεν θέλει η συμμετοχή του στην Garrick Club να παρεμποδίσει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στους κόλπους της MI6 για να αντιμετωπιστεί η ελλιπής εκπροσώπηση των γυναικών.
Ο Σάιμον Κέις, ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλαδή ο πλέον υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος της χώρας, αποφάσισε και αυτός να φύγει από τη λέσχη, σύμφωνα με το πρακτορείο PA.
Πολλά μέλη της λέσχης ωστόσο την υπερασπίστηκαν, λέγοντας ότι αγωνίζονται εντός της για να γίνουν δεκτές και γυναίκες. Το 2015, στην ψηφοφορία που οργανώθηκε, δεν επετεύχθη πλειοψηφία για να αλλάξει ο κανονισμός, αλλά μια νέα ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο.