Στο προσκήνιο έρχεται ξανά ο – παγκοσμίου φήμης – Ισπανός αρχιτέκτονας μετά τα προβλήματα με τη στατικότητα των στεγάστρων «Καλατράβα» στο Ολυμπιακό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ.
Έτσι αναβιώνει και άλλη μια υπόθεση με πρωταγωνιστεί τον ίδιο, αφού δικαστήριο της Βενετίας επέβαλε, το 2019, πρόστιμο 78.000 ευρώ στον Σαντιάγο Καλατράβα για υποτιθέμενα λάθη που έκαναν τη γέφυρα του Συντάγματος στο Μεγάλο Κανάλι πιο ακριβή.
Η αμφιλεγόμενη γέφυρα αντιμετώπισε προβλήματα μετά τα εγκαίνιά της, το 2008, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τον Σαντιάγο Καλατράβα υπεύθυνο για την υπέρβαση του προϋπολογισμού: Η γέφυρα κόστισε 11,6 εκατ. ευρώ αντί για 7 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι σωλήνες είχαν λανθασμένο μέγεθος, τα σκαλοπάτια φθείρονταν πολύ γρήγορα και χρειάζονταν διορθώσεις για αναπηρικά αμαξίδια. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα οδήγησαν το δικαστήριο να κατηγορήσει τον Σαντιάγο Καλατράβα για βαριά αμέλεια. Παρ’ όλα αυτά, κατά τα εγκαίνια της γέφυρας, ο Ισπανός αρχιτέκτονας υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι των επικριτών του, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός ήταν τεχνικά ορθός.
Ο αρχιτέκτονας με έδρα τη Βαλένθια έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία. Μεταξύ των έργων του ήταν ο πύργος Turning Torso στο Μάλμε της Σουηδίας και ο κόμβος μεταφορών του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την πρώτη γέφυρα που κατασκευάζεται στο κέντρο της Βενετίας εδώ και 125 χρόνια και συνδέει τον σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia με την Piazzale Roma.
Η γέφυρα από γυαλί και χάλυβα έχει μήκος 94 μέτρα και το πλάτος της ποικίλλει, από 5,58 μέτρα έως 9,38 μέτρα. Στον μηχανικό της Βενετίας, υπεύθυνο για τη γέφυρα, Σαλβατόρε Βέντο, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 11.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι τα λάθη στη γέφυρα ήταν «ακόμα πιο σοβαρά» επειδή το έργο είχε ανατεθεί σε «έναν σεβαστό, παγκοσμίου φήμης επαγγελματία, με πολύ υψηλό επίπεδο ικανοτήτων, με μεγάλη και αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατασκευή γεφυρών». Η απόφαση της 6ης Αυγούστου του 2019 ανέτρεψε μια απόφαση του δικαστηρίου από το 2015, η οποία είχε απαλλάξει τον Σαντιάγο Καλατράβα για το επιπλέον κόστος.
Πάντως, το 2008, ο Σαντιάγο Καλατράβα είχε υπερασπιστεί το έργο του όταν αμφισβητήθηκε σχετικά με το επιπλέον κόστος και τα υποτιθέμενα λάθη. Είπε, δηλαδή, ότι το γραφείο του δεν είχε «καμία σχέση» με την κατασκευή μιας πλατφόρμας για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, την οποία ανέλαβε ο Δήμος της Βενετίας.
Ακόμα, ο Ισπανός αρχιτέκτονας αρνήθηκε οποιαδήποτε ουσιώδης αδυναμία, λέγοντας ότι «η γέφυρα ελέγχθηκε με εξελιγμένες μεθόδους, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει μια σταθερή δομή που συμπεριφέρεται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν». Είπε, επίσης, ότι το επιπλέον κόστος συνδέεται με τις βελτιώσεις στις παραλιακές περιοχές του καναλιού δίπλα στη γέφυρα.