Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απηύθυνε σήμερα έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι περιοχές της χώρας του που καταστράφηκαν από τον σεισμό, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε η συριακή προεδρία.

">

Η Δαμασκός είναι απομονωμένη στη διπλωματική σκηνή μετά τον πόλεμο που ξέσπασε από τη βίαιη καταστολή μιας λαϊκής εξέγερσης κατά της κυβέρνησης το 2011.

Η απομόνωση αυτή περιπλέκει τις διεθνείς προσπάθειες για την προώθηση της βοήθειας στα θύματα του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Άσαντ «υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών προσπαθειών που στοχεύουν στη βοήθεια για την ανοικοδόμηση των υποδομών στη Συρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, τα Λευκά Κράνη, η συριακή ομάδα διάσωσης, ανακοίνωσε απόψε ότι οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία από τον σεισμό ανέρχονται σε 2.274, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Όπως δήλωσαν, τα στοιχεία τους που περιλαμβάνουν περισσότερους από 12.400 τραυματίες έχουν διασταυρωθεί με ιατρικές πηγές.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, συνάντησε επίσης σήμερα στη Δαμασκό τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας Φαϊσάλ Μοκντάντ.

Είχε μεταβεί νωρίτερα στο Χαλέπι, πόλη της βόρειας Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, όπου ο σεισμός άφησε πίσω του περισσότερους από 200.000 άστεγους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στο Χαλέπι, ο Γκρίφιθς δήλωσε στον Τύπο ότι ο ΟΗΕ σκοπεύει να συγκεντρώσει χρήματα για τις οργανώσεις που βοηθούν τους Σύρους.

«Οι εκκλήσεις τις οποίες θα απευθύνουμε τις επόμενες ημέρες – μια για τη Συρία και μια για την Τουρκία – θα καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες για σχεδόν τρεις μήνες», δήλωσε.

Οι νεκροί από τον σεισμό ξεπερνούν τις 35.000 στις δυο χώρες, από τους οποίους περισσότεροι από 3.500 στη Συρία όπου 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη.

Παρά τις κυρώσεις που πλήττουν τη Δαμασκό, οι περιοχές της Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης λαμβάνουν διεθνή βοήθεια μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ, πολλές από τις οποίες έχουν παραρτήματα στη συριακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο η βοήθεια χρειάστηκε χρόνο για να φτάσει στη Συρία, όπου σχεδόν 12 χρόνια πολέμου αποδυνάμωσαν το σύστημα υγείας, ενώ αρκετές περιοχές παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Ο Γκρίφιθς παραδέχθηκε την Κυριακή ότι μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ έχει αφήσει τους κατοίκους της βορειοδυτικής Συρίας στην τύχη τους.

Πριν από τον σεισμό, σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας έφθανε από την Τουρκία μέσω του σημείου διέλευσης Μπαμπ αλ-Χάουα.

Η μεταφορά αυτή της βοήθειας διακόπηκε από τον σεισμό, προτού επαναληφθεί την Πέμπτη, ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις για το άνοιγμα και άλλων σημείων διέλευσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV