ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Σεντινελέζοι: Η ιστορία της πιο «επικίνδυνης» φυλής του κόσμου (βίντεο)

Η συγκεκριμένη φυλή είναι άμεσοι απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που ήρθαν από την Αφρική και ζουν στο νησί πάνω από 60.000 χρόνια

Σεντινελέζοι: Η ιστορία της πιο «επικίνδυνης» φυλής του κόσμου (βίντεο)

Ίσως είναι οι τελευταίοι άνθρωποι στον πλανήτη που παραμένουν τελείως απομονωμένοι από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Αλλά εμφανίστηκε σπάνιο υλικό της φυλής Sentinelese, που βρίσκεται στο Βόρειο νησί Σέντινελ στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτή η φυλή είναι τόσο εχθρική με τους επισκέπτες της, που κάθε παρελθοντική προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους, ήρθε αντιμέτωπη με τη βία.

Δυο ψαράδες σφαγιάστηκαν το 2006 από τη φυλή, επειδή πλησίασαν πολύ κοντά. Επίσης, είναι γνωστό ότι ρίχνουν βέλη με πέτρες και φωτιά σε αεροπλάνα που πετούν χαμηλά ή ελικόπτερα σε αποστολές αναγνώρισης.

Λέγεται ότι η συγκεκριμένη φυλή είναι άμεσοι απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που ήρθαν από την Αφρική και ζουν στο νησί πάνω από 60.000 χρόνια.

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι έχουν απομείνει στο νησί που έχει το μέγεθος του Μανχάταν, αλλά κυμαίνονται ανάμεσα σε 50 με 400.

Μάλιστα, το 2004 μετά το τσουνάμι που χτύπησε πολλές περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό, έφτασαν στο νησί πολλά ελικόπτερα για να ρίξουν φαγητό στα μέλη της φυλής και ένας άντρας από τη φυλή απάντησε, ρίχνοντας ένα φλεγόμενο βέλος στην ομάδα διάσωσης.

Η φυλή Sentinelese, πιστεύεται ότι είναι άμεσοι απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που ήρθαν από την Αφρική και ζουν στο νησί πάνω από 60.000 χρόνια.

Το 2004, μετά το τσουνάμι που χτύπησε πολλές περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό, έφτασαν στο νησί πολλά ελικόπτερα για να ρίξουν φαγητό στα μέλη της φυλής και ένας άντρας από την φυλή απάντησε, ρίχνοντας ένα φλεγόμενο βέλος στην ομάδα διάσωσης.

Οι αρχές της Ινδίας θεωρούν εγκληματική πράξη το να προσπαθήσει κάποιος να επικοινωνήσει με τη φυλή και είναι παράνομο να πλησιάσει κάποιος σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων.

Δεν έχει καμία σημασία αν έχετε φιλική ή εχθρική διάθεση, αν βρεθήκατε εκεί κατά λάθος ή όχι. Οι ντόπιοι θα σας υποδεχθούν με βέλη και πέτρες.

Το 1967, η κυβέρνηση της Ινδίας άρχισε να κάνει προσπάθειες επικοινωνίας με τη φυλή, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Τ.Ν. Παντίτ, ο οποίος άφησε δώρα στη φυλή και τους έκανε σήματα.

“Μερικές φορές, μας γύριζαν την πλάτη και κάθονταν σαν να αφοδεύουν. Τα δώρα ρούχων και τροφίμων δεν έχουν καμία σημασία γι’ αυτούς. Αυτό είχε σκοπό να μας προσβάλει και να μας πει ότι δεν είμαστε καλοδεχούμενοι”.

Τον Μάρτιο του 1970, η βάρκα της ομάδας του Παντίτ πλησίασε πολύ στην ακτή και όπως περιγράφει ένας αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν σε μια άλλη βάρκα: “Όλοι άρχισαν να φωνάζουν κάποιες ακατανόητες λέξεις. Φωνάξαμε και εμείς και τους κάναμε νοήματα για να δείξουμε ότι έχουμε φιλική διάθεση. Εκείνη τη στιγμή συνέβη κάτι περίεργο – μια γυναίκα ζευγάρι με έναν πολεμιστή, κάθισαν στην άμμο με μια δυνατή αγκαλιά. Αυτό επαναλήφθηκε και από άλλες γυναίκες. κάθε μία διεκδικούσε έναν πολεμιστή για τον εαυτό της, ένα είδος ζευγαρώματος στην κοινότητα”.

Δορυφορική εικόνα του νησιού από τη ΝΑSA, δείχνει ότι το μέγεθός του μοιάζει με του Μανχάταν.

Η Survival International χαρακτηρίζει τη φυλή Sentinelese ως “την πιο ευάλωτη κοινωνία του πλανήτη”, καθώς είναι πιθανό να μην έχουν ανοσία σε ασθένειες, όπως η γρίπη.

Το 1967, η κυβέρνηση της Ινδίας άρχισε να κάνει προσπάθειες επικοινωνίας με τη φυλή, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Τ.Ν. Παντίτ, ο οποίος άφησε δώρα στη φυλή και τους έκανε σήματα.

Είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε πόσοι υπάρχουν στην ενδοχώρα, αλλά οι εκτιμήσεις υπολογίζουν μεταξύ 50 και 400. Το νησί έχει παραμείνει ανέγγιχτο από τον σύγχρονο πολιτισμό εδώ και αιώνες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σκοτώθηκαν αρκετά μέλη της φυλής, πολεμώντας με ανθρώπους που πήγαν να πάρουν σίδηρο και άλλα αγαθά από ένα ναυάγιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.