Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σερβίας ήρε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
«Η ελεύθερη εξαγωγή σιτηρών θα ισχύσει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και θα γίνει νέα εκτίμηση της κατάστασης και των συνολικών αποθεμάτων σε βασικά σιτηρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας. Επίσης, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αποφασίστηκε να επιτραπεί και η εξαγωγή 4.000 τόνων ραφιναρισμένου, μη συσκευασμένου ηλιέλαιου.
Η σερβική κυβέρνηση στις 11 Μαρτίου του 2022, λόγω της ασταθούς κατάστασης στην αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέστειλε τις εξαγωγές σίτου, αλεύρων, αραβόσιτου και μαγειρικών ελαίων. Η απαγόρευση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και είχε χαρακτηριστεί ως παραβίαση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ το 2008.
Η απόφαση τώρα να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών λήφθηκε εξαιτίας της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων για τη νέα σοδειά αλλά και των πιέσεων που ασκούσαν οι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων.
Στη Σερβία σήμερα, χωρίς να υπολογιστεί η φετινή σοδειά, υπάρχουν αποθέματα 700.000 τόνων σίτου και 800.000 τόνων αραβόσιτου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.