Αγωγή κατά της κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε κατέθεσαν οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και ακτιβιστές για έναν βαθιά ταξικό νόμο, ο οποίος ποινικοποιεί την κοινωνική θέση των φτωχών της χώρας.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, ο συγκεκριμένος νόμος αφορά στους άστεγους, τους μικροπωλητές ή τους φτωχούς που τριγυρνούν και κάθονται στα πεζοδρόμια τη νύχτα και απειλούνται με πρόστιμα ή ποινή φυλάκισης. Με βάση το νόμο αυτό, εισάγονται συστημικές διακρίσεις, τις οποίες εκμεταλλεύεται η αστυνομία για να αποσπά δωροδοκίες από τους φτωχούς ή να κακοποιεί σεξουαλικά γυναίκες, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλακή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian.
Μάλιστα, η λογική του νόμου ορίζει τις διώξεις ευάλωτων, όχι για την πρόκληση φθορών ή κάποιας βλάβης κατά τρίτων, αλλά για την «αποτροπή» πιθανής παραβατικής συμπεριφοράς.
Γυναίκες που συνελήφθησαν, επειδή περιπλανούνταν και δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν δωροδοκίες, καταγγέλουν ότι βιάστηκαν από αστυνομικούς. Άλλες λένε ότι έχουν εξαναγκαστεί να κάνουν σεξ για να αποφύγουν να περάσουν τη νύχτα σε αστυνομικό κελί.
Η «περιπλάνηση» χαρακτηρίζεται ως αδίκημα στον ποινικό κώδικα της Σιέρα Λεόνε από τις ημέρες της βρετανικής αποικιοκρατίας και τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός μήνα. Πρόκειται για πταίσμα που ορίζεται στο Νόμο Δημόσιας Τάξης του 1965 και στην Έκθεση Αδικημάτων Καταδίκης του 1906.
Η παράγραφος 7 του νόμου περί δημόσιας τάξης του 1965 ορίζει ότι κάθε άτομο που «περιπλανάται μέσα ή γύρω από οποιοδήποτε κατοικία ή κτίριο, ή σε δημόσιο χώρο, και δεν έχει ορατά μέσα διαβίωσης ή αδυνατεί να συντηρήσει τον εαυτό του, θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και τιμωρείται με φυλάκιση για ορισμένη περίοδο, η οποία δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα».
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι φτωχοί είναι αυτοί που πιάνονται. Άνθρωποι που πουλάνε πράγματα σε τουρίστες, άνθρωποι που αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι αργά και να επιστρέφουν με τα πόδια στο σπίτι το βράδυ, συλλαμβάνονται μόνο και μόνο επειδή είναι στο δρόμο», καταγγέλλουν οι οργανώσεις, που ζητούν την κατάργηση του νόμου.
Η αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο Ecowas στη Νιγηρία, στις 21 Απριλίου, υποστηρίζει ότι οι νόμοι παραβιάζουν διατάξεις του Αφρικανικού Χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ισότητα και το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία.
«Αυτή η υπόθεση αφορά στην παραβίαση από το κράτος των δικαιωμάτων στην ελεύθερη κυκλοφορία, την ισότητα και τη μη διάκριση των φτωχών κατοίκων της Σιέρα Λεόνε, μέσω νόμων που ποινικοποιούν μικροαδικήματα», δήλωσε η Eleanor Thompson, δικηγόρος που ασχολείται με την υπόθεση. «Πρόκειται πραγματικά για την ποινικοποίηση της φτώχειας, επειδή οι νόμοι κατά της παριπλάνησης χρησιμοποιούνται δυσανάλογα εναντίον των φτωχών και των περιθωριοποιημένων».
Η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις καταγγελίες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.