Πολλοί διάσημοι ηγέτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία, είχαν σωσίες που έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό.

Από τον Στάλιν και τον στρατάρχη Μοντγκόμερι μέχρι τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι Βρετανοί τους αποκαλούν «Political decoy», που σημαίνει Πολιτικό Δόλωμα. Εδώ, στην Ελλάδα τους λέμε απλά «σωσίες»· και με το επίθετο «σωσίας» εννοούμε: τον άνθρωπο που μοιάζει εκπληκτικά με κάποιον άλλον.

Αυτή τη θαυμαστή ομοιότητα κάποιων, εκμεταλλεύτηκαν πολλοί λαοφιλείς, αλλά και μισητοί ηγέτες για να αποφεύγουν δυσάρεστες καταστάσεις και για να προστατεύονται από επίδοξους δολοφόνους.

Αν έχετε δει την ταινία: «Ο Αετός Πάτησε στη Γη», θα θυμάστε, πως γερμανοί κομάντος σχεδιάζουν να δολοφονήσουν τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον οποίον όμως υποδύεται ένας σωσίας του, που- ο ατυχής- πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του ναζί δολοφόνου.

Ένας σωσίας, συχνά εκπαιδευόταν στο να αντιγράφει τις κινήσεις και τις συνήθειες του «πρωτότυπου». Κάποιοι σωσίες, πάλι, είχαν υποβληθεί σε διορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις για να ομοιάζουν περισσότερο με τους ηγέτες.

Συχνά πολλοί δικτάτορες και πρωθυπουργοί δεν είχαν έναν μόνο, αλλά ομάδα από σωσίες που κάλυπτε τις ανάγκες τους.
Ας ανατρέξουμε στις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις διάσημων ηγετών που, κάποιες φορές, και ο ίδιος ο… καθρέφτης τους δεν μπορούσε να διακρίνει τον σωσία από τον αληθινό.

">

Ο «κλώνος» του Στάλιν ακόμα ζει!

Ήταν ηθοποιός, χορευτής μπαλέτου, ταχυδακτυλουργός, μέντιουμ και έμοιαζε εκπληκτικά στον Ιωσήφ Στάλιν· τον ονόμαζαν Φέλιξ Νταντάεφ και ο στυγνός δικτάτορας της Σοβιετικής Ένωσης εκμεταλλεύτηκε τα προσόντα του.

Ο Νταντάεφ πολέμησε στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τραυματίστηκε. Εκεί, στο νοσοκομείο όπου ανάρρωνε τον εντόπισαν οι μυστικοί πράκτορες του Στάλιν.

Έμοιαζε με τον ηγέτη τους σαν να ήταν δίδυμος αδελφός του. Ο Νταντάεφ καταχωρήθηκε ως νεκρός στα αρχεία του νοσοκομείου, ενημερώθηκε η οικογένειά του που τον θρήνησε και ο ίδιος έγινε η σκιά του Στάλιν.

Ο σκληρός ηγέτης επέβλεπε προσωπικά την εκπαίδευση του «alter ego» του και παρόλο που τους χώριζαν 40 χρόνια διαφοράς στην ηλικία, ο Νταντάεφ έμοιαζε εκπληκτικά στον Στάλιν.

Λέγεται ότι ο Νταντάεφ ταξίδεψε στη Γιάλτα για τη διάσημη Διάσκεψη και ήταν αυτός που ήρθε σε επαφή με τους δημοσιογράφους και όχι ο Στάλιν. Μάλιστα τον Νταντάεφ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο οι υπεύθυνη της Διάσκεψης, ενώ ο Στάλιν ταξίδευε με μυστική πτήση· το ίδιο είχε συμβεί και στην Τεχεράνη!

Ο Φέλιξ Νταντάεφ αποκάλυψε τον ρόλο του το 2008 έπειτα από έγγραφη άδεια της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του, ο σωσίας του Πατερούλη, υποστήριξε ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και τον Στάλιν ήταν τα αυτιά τους: εκείνος είχε μικρότερα αυτιά από τον δικτάτορα.

Ο Νταντάεφ, όπως είπε, ήταν τόσο καλός στο ρόλο του, που ακόμη και οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του Στάλιν πολλές φορές δεν μπορούσαν να τους ξεχωρίσουν.

Η πραγματικά έντονη διαφορά του Νταντάεφ με τον Στάλιν είχε να κάνει με τη χροιά της φωνής τους, όμως ελλείψει ευρείας κάλυψης από τα Μέσα εκείνη την εποχή, αυτό πέρασε απαρατήρητο.

Ο Νταντάεφ κράτησε το μυστικό του μέχρι τα 88 του χρόνια, φοβούμενος για τη ζωή του. «Ακόμα τρέμω το φάντασμα του Στάλιν» είχε πει το 2008, όταν ο δικτάτορας μετρούσε στην Κόλαση 55 χρόνια.

Μετά την αποκάλυψη του Νταντάεφ έγινε γνωστό ότι, σε πολλές από τις εμφανίσεις του Στάλιν στο μπαλκόνι του Κρεμλίνου, συνεντεύξεις Τύπου, εκδηλώσεις ή ακόμα και συνέδρια, ο Νταντάεφ ήταν παρών κι όχι ο σκληρός ηγέτης της ΕΣΣΔ!

Ο Φέλιξ Νταντάεφ είναι σήμερα 100 χρονών (έχει γεννηθεί το 1923) και ακόμα προσπαθεί να καταλάβει: είναι ο Στάλιν που ζει μέσα του ή ο Φέλιξ που βαλσαμώθηκε μαζί με τον νεκρό του Γεωργιανού τύρρανου.

Και ο Στάλιν δεν ήταν ο μόνος που απολάμβανε την προστασία ενός σωσία.

Μα έχει δίδυμο αδελφό ο Μόντι;

Αν έβλεπες πλάι πλάι τον στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερι με τον Κλίφτον Τζέιμς θα πίστευες ότι ο νικητής του Ελ Αλαμέιν βρίσκεται μπροστά σε καθρέφτη.

Το 1944, όταν οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν την Απόβαση στη Νορμανδία, σκέφτηκαν πως για να πετύχουν αυτή την ριψοκίνδυνη κίνηση, έπρεπε να εξαπατήσουν τους Γερμανούς.

Τότε ήταν που κάποιος εντόπισε τον Τζέιμς, έναν ηθοποιό, που υπηρετούσε στον βρετανικό στρατό και η εντυπωσιακή του ομοιότητα με τον Μοντγκόμερι, δεν τον άφηνε να περάσει απαρατήρητος.

Ο Κλίφτον Τζέιμς εκπαιδεύτηκε στους τρόπους συμπεριφοράς και στις κινήσεις του Στρατάρχη (το πιο δύσκολο ήταν να κόψει το τσιγάρο, αφού ο Μοντγκόμερι ήταν φανατικός αντικαπνιστής), φόρεσε και τον εμβληματικό μπερέ και ταξίδεψε στο Γιβραλτάρ και την Αλγερία, όπου τον παρακολουθούσαν οι πράκτορες των Ναζί, όσο ο «Μόντι» σχεδίαζε τη D-DAY.

Οι Γερμανοί ήταν πλέον πεπεισμένοι ότι η Απόβαση θα γίνει στη Νότια Γαλλία. Μετά τον πόλεμο, ο Κλίφτον πρωταγωνίστησε στην ταινία του 1959 «I Was Monty’s Double» (Ήμουν ο Σωσίας του Μόντι). Ο Κλίφτον Τζέιμς πέθανε το 1963.

Σκότωσαν τον Σαντάμ ή τον σωσία του;

Η χρήση σωσία, κι όχι μονάχα ενός, αλλά δεκάδων, από τον Σαντάμ Χουσεΐν ήταν τόσο γνωστή, που μετά τον οικτρό θάνατό του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόλαντ Ράμσφελντ λέγεται ότι ζήτησε τεστ DNA για να πειστεί ότι ήταν ο ιρακινός δικτάτορας εκείνος που πέθανε στην κρεμάλα!

Οι σωσίες του Σαντάμ βρίσκονταν παντού! Η CIA χρησιμοποίησε ακόμη και τη μονάδα σκιαγράφησης ψυχολογικού προφίλ για να καθορίσει εάν παρακολουθούσαν ή όχι τον σωστό άνθρωπο. Τελικά μάλλον ο Σαντάμ Χουσεΐν πέθανε το 2006 κι όχι κάποιος φουκαράς που του έμοιαζε.

Σωσίες χρησιμοποίησαν κι άλλοι, για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παραπλάνησε πολλές φορές τη CIA με τους «πανομοιότυπούς» του.

Μάλιστα έχει αποκαλυφθεί ότι την εποχή που ο Κάστρο ανάρρωνε από καρκίνο (το 1980) ένας σωσίας του εκτελούσε τα καθήκοντά του απέναντι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και κρατούσε υγιή την εικόνα του Κάστρο στο εξωτερικό.

Και ο δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νορίεγα απόφυγε κακά συναπαντήματα με τους διώκτες του Αμερικανούς χρησιμοποιώντας σωσίες.

Δεν βρήκαν σωσία, έφτιαξάν μάσκα…

Και μια διαφορετική υπόθεση: Ο Σουκάρνο, ο πρώτος Πρόεδρος της Ινδονησίας δεν είχε σωσία όμως οι Αμερικανοί φρόντισαν να του κατασκευάσουν έναν· όχι για να τον προστατεύσουν, αλλά για να τον παγιδεύσουν!

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Σουκάρνο είχε σχέση με μια Ρωσίδα καλλονή, η CIA αποφάσισε να φτιάξει ένα προσωπικό ροζ βίντεο με έναν «Σουκάρνο» ως πρωταγωνιστή και με μια Ρωσίδα παρτενέρ, για να λερώσει τη δημόσια εικόνα του.

Όταν δεν κατάφεραν οι ειδήμονες του «Λάνγκλεϊ» να βρουν κάποιον που να μοιάζει στον πρόεδρο, κατασκεύασαν μια μάσκα, σαν εκείνες που χρησιμοποιούν στην ταινία «Μυστικές Αποστολές».

Τη μάσκα θα φορούσε ηθοποιός και θα ερωτοτροπούσε με μια ξανθιά με σλάβικα χαρακτηριστικά.

Η μάσκα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και το βίντεο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί στο τραπέζι έπεσαν σχέδια δολοφονίας του Σουκάρνο· κι αυτά, όμως, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Τον Σουκάρνο ανέτρεψε ο Σουχάρτο το 1966 και οι Αμερικανοί έμειναν με την πορνοταινία στο χέρι.

Σωσία είχε ο Χένρι Κίσινγκερ, που σίγουρα δεν πάτησε τα 100 όπως ο πρωτότυπος.

Μάλιστα όπως λέγεται ήταν αυτός που επισκέφτηκε μυστικά την Κίνα το 1971 και όχι ο διαβόητος υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!