(Ανανέωση, αρχικό κείμενο 12:38) Στα «χέρια» της Ρωσίας περνούν σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί η Volkswagen στο εσωτερικό της χώρας.
To «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής εταιρείας προέκυψε μετά από αγωγή της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας GAZ, η οποία παρήγαγε οχήματα εκ μέρους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Ρωσία.
Όταν η Volkswagen αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, μετά και την επέμβαση των στρατευμάτων της χώρας στην Ουκρανία, αναζητώντας επί της ουσίας τον τρόπο με τον οποίο θα απεμπλακεί από την τοπική αγορά, η GAZ αναγκάστηκε να τερματίσει τις δραστηριότητές της.
Η απόφαση της Volkswagen να διακόψει πρόωρα το συμβόλαιό της με την GAZ και να παγώσει την παραγωγή οχημάτων στην τοπική αγορά, ανάγκασε τους Ρώσους να καταφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση ύψους 201 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μετά, λοιπόν, την κατάθεση αγωγής από την πλευρά της GAZ, οι ρωσικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν να «παγώσουν» όλα περιουσιακά στοιχεία της Volkswagen, καθιστώντας μεταξύ άλλων αδύνατη τη μεταβίβασή τους σε κάποιον υποψήφιο αγοραστή.
Μάλιστα στην περίπτωση που το ρωσικό δικαστήριο κάνει αποδεχτές τις απαιτήσεις της GAZ και επιβάλλει την καταβολή αποζημίωσης στη ρωσική εταιρεία, τότε είναι πιθανόν τα περιουσιακά στοιχεία της Volkswagen να περάσουν οριστικά στα χέρια των Ρώσων.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ξαφνιασμένη από αυτήν την εξέλιξη, καθώς όπως ξεκαθαρίζει, η διακοπή του συμβολαίου με την GAZ έγινε μετά από συμφωνία των δύο μερών, αποκαλύπτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του εργοστασίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι εταιρείες που προέρχονται από «μη φιλικά προσκείμενες» χώρες οφείλουν να πάρουν την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στην επικράτεια της Ρωσίας, η διαδικασία της μεταβίβασης του εργοστασίου της Volkswagen στην πόλης Kaluga μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να «παγώσει» ή ακόμα και να ναυαγήσει.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου διαθέτει μια πολιτική χροιά, αποτελώντας ουσιαστικά αντίποινα μετά την απόφαση των Γερμανών να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ουκρανικό έδαφος.