Πάνω από δύο χρόνια αφότου έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήθει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά στο Μπαλί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 τη Δευτέρα, καθώς το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον προσπαθούν να «χτίσουν έναν όροφο» για διμερείς σχέσεις εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων.
Πριν φύγει για το ταξίδι μιας εβδομάδας, σύμφωνα με την dw.com, κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε επίσης στάσεις στην Αίγυπτο και την Καμπότζη, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις όταν συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ και ήλπιζε ότι και οι δύο πλευρές θα διαμορφώσουν κόκκινες γραμμές και να προσπαθήσει να επιλύσει περιοχές συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν.
Οι αναλυτές λένε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ενισχυθούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός τους δεν θα κλιμακωθεί σε πλήρη σύγκρουση που προκαλείται από εσφαλμένη αντίληψη.
«Ο ίδιος ο συμβολισμός μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να είναι σκληροί ανταγωνιστές, αλλά όχι ορκισμένοι εχθροί η μία της άλλης», δήλωσε ο Wen-Ti Sung, λέκτορας Taiwan Studies στο Australian. Εθνικό Πανεπιστήμιο (ANU).
Άλλοι ειδικοί λένε ότι εφόσον η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει για μέτρα μείωσης του κινδύνου με το Πεκίνο, υπάρχουν ελπίδες ότι η προσωπική συνάντηση μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η σπειροειδής διμερής σχέση.
«Για να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, νομίζω ότι το σχέδιο είναι να αφήσουμε τους ηγέτες να έχουν μια στρατηγική συνομιλία και να συζητήσουν πώς δεν θα πρέπει να επιτραπεί αυτή η σχέση να προχωρήσει σε σύγκρουση», δήλωσε η Bonnie Glaser, διευθύντρια του προγράμματος Ασίας στο German Marshall. Ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF). «Είναι πάντα σημαντικό οι ηγέτες να μιλούν μεταξύ τους και παρέχει τουλάχιστον την ευκαιρία σε κάθε ηγέτη να παρουσιάσει τις απόψεις του, τις ανησυχίες του και τις πολιτικές του».
Κατά τη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου του Κόμματος τον περασμένο μήνα, ο Σι τόνισε τις εξωτερικές προσπάθειες για «εκβιασμό, περιορισμό, αποκλεισμό και άσκηση μέγιστης πίεσης» στην Κίνα, αλλά είπε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον πρέπει να βρουν τρόπους να «συναντηθούν».
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν εισαγάγει μια σειρά μέτρων ελέγχου των εξαγωγών με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε προηγμένες τεχνολογίες.
Η Ταϊβάν στην κορυφή της ατζέντας
Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν θα είναι στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Μπάιντεν σχεδιάζει να «είναι ειλικρινής» σχετικά με τις ανησυχίες του σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες της Κίνας που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο το στενό της Ταϊβάν, καθώς και μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το δημοκρατικό νησί τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να απαντήσει διοργανώνοντας στρατιωτική άσκηση διάρκειας μιας εβδομάδας γύρω από την Ταϊβάν. Εκτός από τις προκλητικές στρατιωτικές του κινήσεις κοντά στην Ταϊβάν, το Πεκίνο ανέστειλε επίσης διμερείς διαλόγους και ανταλλαγές για πολλά βασικά ζητήματα με τις ΗΠΑ.
Ενώ η Ουάσιγκτον ελπίζει να επαναλάβει τους στρατιωτικούς και κλιματικούς διαλόγους μέσω αυτής της προσωπικής συνάντησης μεταξύ των ηγετών, ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι ο Μπάιντεν και ο Σι θα λύσουν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Η Bonnie Glaser είπε στη DW ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη σταθεροποίηση των διαφορών ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, ειδικά όταν η συνάντηση στο Μπαλί είναι η πρώτη μεταξύ του Xi και του Biden μετά το ταξίδι της Pelosi στην Ταϊπέι. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι πιστεύει ότι η Κίνα χρησιμοποίησε την επίσκεψη ως πρόσχημα για να παρουσιάσει μια μεγάλη στρατιωτική επίδειξη και να εκφοβίσει την Ταϊβάν», είπε.
«Ενώ η άποψη των Κινέζων είναι ότι η επίσκεψη της Πελόζι ήταν αυτή που ήταν αποσταθεροποιητική και ήταν η αιτία του προβλήματος. Οι προοπτικές τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να υπάρξει δρόμος προς τα εμπρός σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Πριν από το ταξίδι, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν την Ταϊβάν για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπάιντεν-Ξι, κάτι που ώθησε το Πεκίνο να προτρέψει την Ουάσιγκτον να μην κοινοποιήσει λεπτομέρειες της συνάντησης με την Ταϊπέι.
«Αυτό που είπαν οι ΗΠΑ σχετικά με την ενημέρωση της Ταϊβάν για τη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών της Κίνας και των ΗΠΑ παραβιάζει σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας και τους όρους των τριών κοινού ανακοινωθέντος Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα ήταν «πραγματικά κραυγαλέα» και η Κίνα την απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ο Sung από το ANU είπε στην DW ότι η κίνηση του Sullivan να ανακοινώσει δημόσια το σχέδιο της Ουάσιγκτον να μοιραστεί λεπτομέρειες της συνάντησης με την Ταϊβάν δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν ενεργά τη δημόσια διπλωματία στην κοινωνία της Ταϊβάν. «Είναι για να καθησυχάσει όχι μόνο την κυβέρνηση της Ταϊβάν αλλά και την κοινή γνώμη της Ταϊβάν», είπε.
Ωστόσο, ο Glaser από την GMF προειδοποιεί ότι η κίνηση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στη διμερή σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. «Θα θεωρηθεί από το Πεκίνο ως αδικαιολόγητα προκλητικό», είπε στη DW.
Οι συζητήσεις αναμένεται να αγγίξουν τη Βόρεια Κορέα και τον πόλεμο της Ουκρανίας
Εκτός από την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν και ο Σι αναμένεται να συζητήσουν επίσης για τη Βόρεια Κορέα και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι επαναλαμβανόμενες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας είναι μια περιοχή όπου το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είχαν ιστορία συνεργασίας.
Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν δεν θα έχει απαιτήσεις από την Κίνα, αλλά θα δώσει στον Σι την προοπτική του και θα παροτρύνει το Πεκίνο να διαδραματίσει «ένα εποικοδομητικό ρόλο στον περιορισμό των χειρότερων τάσεων της Βόρειας Κορέας».
Επιπλέον, ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε επίσης ότι έδωσαν προσοχή στις παρατηρήσεις του Xi σχετικά με τη μη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία μετά την προσωπική του συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα.
Ο Sung από το ANU είπε στη DW ότι θα είναι δύσκολο για την Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν σε αυτά τα ζητήματα και αναμένει ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα έχουν «ευθείες, ειλικρινείς και ειλικρινείς» συνομιλίες για αυτά τα θέματα. τα συμφέροντα και τις θέσεις τους, αλλά σε μεγάλο βαθμό συζητούν ο ένας τον άλλον και αποτυγχάνουν να βρουν κοινό έδαφος για να αναπτύξουν οδικούς χάρτες γύρω από αυτό», είπε.
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας, καθώς κανένας δεν μπορεί να ωφεληθεί από έναν μικρότερο απατεώνα παράγοντα που ταράζεται, αποσταθεροποιεί την περιφερειακή τάξη και κινδυνεύει να παρασύρει τις υπερδυνάμεις σε συγκρούσεις τυχαίας κλιμάκωσης», πρόσθεσε.
Η Glaser από την GMF λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συνεργασία ή διάλογος για την Ουκρανία μεταξύ του Xi και του Biden.
«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουν ίσως κάτι θετικό για το γεγονός ότι ο Σι είπε δημόσια όταν επισκέφθηκε ο Σολτς ότι η Κίνα είναι αντίθετη στη χρήση πυρηνικών όπλων και ίσως να διερευνήσουν αν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο», είπε στη DW.
«Η άποψή μου είναι ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν τους Κινέζους να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι η κατεύθυνση του ταξιδιού στη σχέση Κίνας-Ρωσίας είναι προς μια στενότερη ευθυγράμμιση και μια στενή επικάλυψη των κινεζικών και ρωσικών συμφερόντων. Δεν βλέπουν καμία προοπτική να φέρουν τη σφήνα μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.
Καθώς όλες οι πλευρές προσπαθούν να προβλέψουν τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ξι, ο Σι Γινχόνγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας, λέει ότι αναμένει περιορισμό της υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, επανευθυγράμμιση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού και διπλωματικές συνέχιση των ιδεολογικών ανταγωνισμών.
«Δεν θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία για την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα καταργήσουν τους υψηλούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές», είπε στη DW.
«Η συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος θα συνεχίσει να παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο ρητορικό επίπεδο, με συγκεκριμένα στοιχεία συνυφασμένα με αναντιστοιχίες εθνικών πολιτικών και ανταγωνισμό για επιρροή».
«Μπορεί να υπάρξει μια απόφαση να αποκατασταθεί κάπως η διμερής ανταλλαγή μεταξύ στρατιωτικών και στρατιωτικών, καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να θέσουν πρωταρχική προτεραιότητα στην πρόληψη των συγκρούσεων», πρόσθεσε.