Σε απάτη με bitcoin στις ΗΠΑ εμπλέκεται ο Φίλιππος Λιακουνάκος, γιος του Θωμά και της Νατάσας Λιακουνάκου.
To θέμα αποκάλυψε η Las Vegas reviewjournal.com:
«Ένας 23χρονος άνδρας κατηγορείται στο Λας Βέγκας για μια πολύπλοκη απάτη με bitcoin, σύμφωνα με τις αρχές, με την οποία απέσπασε έως και 500.000 δολάρια από έναν αρχάριο επενδυτή κρυπτονομισμάτων» αναφέρει, και συνεχίζει:
«Ο Φίλιππος Λιακουνάκος κρατήθηκε τη Δευτέρα στο Κέντρο Κράτησης της κομητείας Clark με την κατηγορία της κλοπής ποσού άνω των 100.000 δολαρίων, της χρήσης ταυτότητας άλλου προσώπου για την πρόκληση οικονομικής ζημίας και της παράνομης κακουργηματικής πράξης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή μεταφορά δεδομένων υπολογιστή».
«Στα αρχεία της αστυνομίας δεν αναφέρεται τόπος διαμονής για τον Λιακουνάκο, αλλά στο ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση σημειώνεται ότι η αστυνομία τον αναγνώρισε με τη βοήθεια μιας ταυτότητας της πολιτείας της Φλόριντα.
Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας του Λας Βέγκας έγραψε στο ένταλμα σύλληψης για τον Λιακουνάκο ότι το θύμα της υπόθεσης, το όνομα του οποίου έχει κρατηθεί κρυφό από την αστυνομία, ενημέρωσε το Κέντρο Καταγγελιών για Εγκλήματα Διαδικτύου τον Νοέμβριο του 2020 ότι έπεσε θύμα απάτης με bitcoin.
Το θύμα είπε στην αστυνομία ότι τον προσέγγισε ένας συνεργάτης του που γνώριζε μέσω του Telegram και ότι οι δύο τους συμφώνησαν σε μια συναλλαγή σε bitcoin.
Στη συνέχεια, το θύμα μετέφερε 500.000 δολάρια σε bitcoin, τα οποία περιλάμβαναν 50.000 δολάρια για αμοιβή του πωλητή, στον συνεργάτη του, σε αντάλλαγμα χρημάτων.
Αλλά την επόμενη ημέρα, όταν επικοινώνησε με τον συνεργάτη του για τη συναλλαγή, το άτομο δεν είχε ιδέα για το τι του έλεγε το θύμα και το θύμα αντελήφθη τότε ότι είχε μεταφέρει τα χρήματα σε έναν απατεώνα που εμφανιζόταν ως ο συνεργάτης του.
«”Επανεξέτασα τη συναλλαγή στο δημόσιο blockchain και παρατήρησα ότι τα bitcoin μετακινήθηκαν γρήγορα με αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως ”peeling*” για να είναι αδύνατο να εντοπιστεί πού πήγαιναν τα bitcoins”, έγραψε ένας ντετέκτιβ στο ένταλμα», συνεχίζει το δημοσίευμα.
(*σσ. ο όρος «Peel chains» αναφέρεται σε μια μέθοδο ξεπλύματος μεγάλων ποσών κρυπτονομισμάτων μέσω μιας σειράς συναλλαγών.)
«Τον Δεκέμβριο, το θύμα επικοινώνησε με την αστυνομία για να πει ότι ο απατεώνας είχε επικοινωνήσει ξανά μαζί του μέσω Telegram στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης συναλλαγής bitcoin ύψους 999.900 δολαρίων. Το θύμα έλαβε ένα email από τον απατεώνα και αυτό με τη σειρά του επέτρεψε στην αστυνομία να βγάλει διάφορα εντάλματα έρευνας, που τελικά οδήγησαν τους ντετέκτιβ στην έκδοση του εντάλματος για τον Λιακουνάκο.
«Ο Λιακουνάκος αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Λας Βέγκας σήμερα. Στα ηλεκτρονικά αρχεία του δικαστηρίου δεν αναφέρεται δικηγόρος του», αναφέρει το αμερικανικό site.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.