ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Τεράστιος αστεροειδής πέρασε δίπλα από τη Γη και η NASA δεν τον πήρε…χαμπάρι

Πότε ένας αστεροειδής ορίζεται ως «δυνητικά επικίνδυνος»

Τεράστιος αστεροειδής πέρασε δίπλα από τη Γη και η NASA δεν τον πήρε…χαμπάρι

Ένας τεράστιος αστεροειδής έκανε την εμφάνισή του δίπλα από τη Γη και επιστήμονες της ΝASA ούτε που τον αντιλήφθηκαν.

Ο αστεροειδής που φέρει το όνομα 2023 NT1 στις 13 Ιουλίου έφτασε στα περίπου 62.000 μίλια (99.779 χιλιόμετρα) από τη Γη, περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης.

Οι επιστήμονες της NASA τον εντόπισαν, ωστόσο, μόλις δύο μέρες αφού προσέγγισε τη γη, κυρίως λόγω του ότι ερχόταν από την κατεύθυνση του ήλιου και είχε καλυφθεί από το φως. Η NASA συνήθως παρακολουθεί στενά τους αστεροειδείς που πλησιάζουν στον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής 2023 NT1, ο οποίος τώρα απομακρύνεται από τη Γη με ταχύτητα περίπου 25.000 μιλίων (40.233 χιλιόμετρα) την ώρα, έχει διάμετρο έως και 200 πόδια (60,96 μέτρα), δηλαδή μεγαλύτερη από τον Πύργο της Πίζας.

Είναι επίσης μεγαλύτερος από τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, ο οποίος τραυμάτισε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης το 2013.

Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2019 πέτυχαν ή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές;

  • Πέτυχαν (5%, 697 Votes)
  • Απέτυχαν (90%, 13.876 Votes)
  • Μέτρια αποτελέσματα (4%, 690 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 117 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.380

Loading ... Loading ...

Όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της NASA και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης ο 2023 NT1 έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 13:12 (ώρα Ελλάδας) στις 13 Ιουλίου.

Η πρώτη αναφερόμενη παρατήρηση έγινε δύο ημέρες αργότερα και ήταν από το ATLAS South Africa, ένα σύστημα τεσσάρων τηλεσκοπίων με αποκλειστικό αντικείμενο τον εντοπισμό επικίνδυνων αστεροειδών.

Με πλάτος έως και 60 μέτρα, ο 2023 NT1 θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που προκάλεσε τον κρατήρα Meteor στην Αριζόνα, δήλωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Τόνι Νταν στο Twitter.

Παρά την στενή του προσέγγιση, ο 2023 NT1 δεν είναι αρκετά μεγάλος για να θεωρηθεί «δυνητικά επικίνδυνος».

Ένας αστεροειδής ορίζεται ως «δυνητικά επικίνδυνος» εάν βρίσκεται σε απόσταση 0,05 αστρονομικών μονάδων (7.483.449 χιλιόμετρα) από τη Γη και έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 140 μέτρα. Με μέγιστο ύψος 60,96 μέτρων, ο 2023 NT1 πληροί μόνο ένα από αυτά τα κριτήρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ευτυχώς ο 2023 NT1 πέρασε χωρίς πρόβλημα, αλλά το επεισόδιο υπογραμμίζει ότι έχουμε πρόβλημα στο να εντοπίζουμε ορισμένους αστεροειδείς λόγω της λάμψης του ήλιου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.