Η συζήτηση για το πόσο παραγωγική μπορεί να είναι μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει ανοίξει εδώ και καιρό σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Η Ισπανία φαίνεται να το πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα. Με ρύθμιση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, σχεδιάζει πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας για μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ βοήθειας στις επιχειρήσεις, που θα καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και με ελάχιστη διάρκεια 24 μηνών από την ημερομηνία που ψηφίστηκε.

Με την εφαρμογή αυτών των πολοτικών έργων, προβλέπεται προσωρινή άμεση ενίσχυση για τις δαπάνες που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της μείωσης των ωρών εργασίας, καθώς και για το κόστος εφαρμογής νέων οργανωτικών τύπων και κατάρτισης που, μεσοπρόθεσμα, θα φέρουν αύξηση στην παραγωγικότητα.

Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχουν στο πιλοτικό έργο πρέπει να επηρεάζει τουλάχιστον το 30% του εργατικού δυναμικού σε εταιρείες με έως 20 εργαζόμενους και τουλάχιστον το 25% σε ΜμΕ με 21 έως 249 εργαζόμενους, αναφέρει η Europa Press.

Για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων σε μια εταιρεία ή εργασιακό κέντρο θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του προσωπικού της ίδιας. Για τους σκοπούς αυτούς θα προσμετρώνται όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Κάθε εργαζόμενος με σύμβαση μερικής απασχόλησης θα υπολογίζεται, ανεξαρτήτως ωρών εργασίας, ως ένα ακόμη άτομο. Επιπλέον, οι ΜμΕ πρέπει να εγγυηθούν και την σωστή κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ωστόσο, το Διάταγμα διευκρινίζει ότι το ποσοστό των γυναικών που θα συμμετέχουν μπορεί να είναι υψηλότερο, αλλά όχι χαμηλότερο.

Το πιλοτικό αυτό σχέδιο θα έχει ελάχιστη διάρκεια 24 μηνών από την ημερομηνία επίλυσης της παραχώρησης. Θα πρέπει να προταθούν οργανωτικές βελτιώσεις που προκαλούν αύξηση της παραγωγικότητας που αντισταθμίζει τις υπερβάσεις των μισθών. Αυτές οι βελτιώσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε ένα χρόνο. Υπολογίζεται ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν από 60 έως 70 εταιρείες.

Το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει εν μέρει, με έως και 150.000 ευρώ, το μισθολογικό κόστος που αναλαμβάνει η εταιρεία λόγω της μείωσης των εργάσιμων ημερών σε 4 ημέρες την εβδομάδα κατά το πρώτο έτος.

Καθώς πρόκειται για ένα πειραματικό και πιλοτικό έργο, με μειωμένο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να το περιορίσει στον βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών υπηρεσιών, προκειμένου να επιτύχει «επαρκή στατιστική αναπαράσταση που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση δεδομένα που μπορούν αργότερα να οδηγήσουν στην επέκταση του στην υπόλοιπη οικονομία».

Αν και αυτό το πρότυπο προωθείται από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου, η πρόσκληση για βοήθεια, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους, και η διαχείριση θα πραγματοποιηθεί από το Fundación Escuela de Organización Industrial (EOI).

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών έργων, θα πραγματοποιηθεί μελέτη για την αξιολόγηση και σύγκριση των διαφόρων τύπων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, από τους διαφορετικούς τύπους εταιρειών και με διαφορετικές επίσης οργανωτικές, τεχνολογικές ή επιχειρηματικές προσεγγίσεις.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις ΜμΕ θα αξιολογηθούν από επιτροπή και η χορήγηση της επιδότησης θα επιλυθεί σε ανταγωνιστικό ανταγωνισμό, έτσι ώστε μόνο όσες θα επιτύχουν τις καλύτερες βαθμολογίες θα επωφεληθούν από την επιδότηση, εφόσον δεν ξεπεραστεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">