Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να σταματήσει μια προγραμματισμένη αποστολή για την ανάκτηση αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος από τον βυθισμένο Τιτανικό από την εταιρεία την RMS Titanic Inc με έδρα την Τζόρτζια.
Η εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα διάσωσης του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο, ενώ εκθέτει αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από το σημείο του ναυαγίου στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού, από ασημικά μέχρι ένα κομμάτι του πλοίου του Τιτανικού.
Η πρόκληση της κυβέρνησης έρχεται περισσότερο από δύο μήνες μετά το ναυάγιο του υποβρύχιου Titan κοντά στο βυθισμένο υπερωκεάνιο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι.
Αλλά αυτή η νομική διαμάχη δεν έχει καμία σχέση με την τραγωδία του Ιουνίου, στην οποία εμπλέκεται μια διαφορετική εταιρεία και ένα μη συμβατικά σχεδιασμένο σκάφος.
Η μάχη στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, το οποίο εποπτεύει τα θέματα διάσωσης του Τιτανικού, εξαρτάται αντίθετα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία και από μια συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία για τη μεταχείριση του βυθισμένου Τιτανικού ως μνημείο για τους περισσότερους από 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.
Ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο και βυθίστηκε το 1912.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η είσοδος στο πλοίο του Τιτανικού – ή η φυσική αλλοίωση ή διατάραξη του ναυαγίου – ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία και τη συμφωνία τους με τη Βρετανία. Μεταξύ των ανησυχιών της κυβέρνησης, είναι η πιθανή διατάραξη των αντικειμένων και τυχόν ανθρώπινων λειψάνων που μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν.
«Η RMST δεν είναι ελεύθερη να αγνοήσει αυτόν τον έγκυρα θεσπισμένο ομοσπονδιακό νόμο, ωστόσο αυτή είναι η δηλωμένη πρόθεσή της», υποστήριξαν οι δικηγόροι των ΗΠΑ στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Παρασκευή. Πρόσθεσαν ότι το ναυάγιο «θα στερηθεί την προστασία που του παρείχε το Κογκρέσο».
Τι απαντά η εταιρεία που θέλει να μπει στον Τιτανικό
Η αποστολή της RMST έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με έκθεση που κατέθεσε στο δικαστήριο τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το apnews.com, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει εικόνες από ολόκληρο το ναυάγιο.
Αυτό περιλαμβάνει «το εσωτερικό του ναυαγίου, όπου η φθορά έχει ανοίξει χάσματα ικανά να επιτρέψουν σε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα να διεισδύσει στο κύτος χωρίς να επηρεάσει την τρέχουσα δομή».
Η RMST δήλωσε ότι θα ανακτήσει αντικείμενα από το πεδίο των συντριμμιών και «μπορεί να ανακτήσει ελεύθερα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναυαγίου».
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «αντικείμενα από το εσωτερικό της αίθουσας Marconi, αλλά μόνο εάν τα αντικείμενα αυτά δεν είναι στερεωμένα στο ίδιο το ναυάγιο».
Στο δωμάτιο Marconi βρίσκεται ο ασύρματος του πλοίου – μια ασύρματη τηλεγραφική μηχανή Marconi, που μετέδιδε τα ολοένα και πιο αγωνιώδη σήματα κινδύνου του Τιτανικού μετά την πρόσκρουση του υπερωκεάνιου σε παγόβουνο.
Τα μηνύματα σε κώδικα Μορς ελήφθησαν από άλλα πλοία και σταθμούς λήψης στην ξηρά, βοηθώντας να σωθούν οι ζωές περίπου 700 ανθρώπων που διέφυγαν με σωσίβιες λέμβους. Στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη, υπήρχαν 2.208 επιβάτες και πλήρωμα.
«Προς το παρόν, η εταιρεία δεν σκοπεύει να κάνει τομές στο ναυάγιο ή να αποσπάσει οποιοδήποτε μέρος του ναυαγίου», δήλωσε η RMST. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα «συνεργαστεί» με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, την αμερικανική υπηρεσία που εκπροσωπεί το ενδιαφέρον του κοινού για το ναυάγιο. Ωστόσο, η RMST δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει άδεια.
Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτή, υποστηρίζοντας ότι η RMST χρειάζεται έγκριση από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος εποπτεύει τη NOAA.
«Η εταιρεία θα συνεχίσει το έργο της, διατηρώντας με σεβασμό τη μνήμη και την κληρονομιά του Τιτανικού, των επιβατών και του πληρώματός του για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η RMST.
Το 2020, η αμερικανική κυβέρνηση και η RMST ενεπλάκησαν σε μια σχεδόν πανομοιότυπη νομική διαμάχη σχετικά με μια προτεινόμενη αποστολή που θα μπορούσε να έχει κάνει τομές στο ναυάγιο.
Ωστόσο, η διαδικασία διακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.