Το Der Spiegel κατέβασε τα άρθρα του σε ότι αφορά την υπόθεση των 38 παράνομων μεταναστών από την Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Σε διευκρίνισή του, η οποία ανέβηκε στην θέση άρθρου για τους 38 αλλοδαπούς όπου χαρακτήριζε τα ευρωπαϊκά σύνορα ως «παγίδα θανάτου», το γερμανικό μέσο επικαλείται αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ.
Πλέον στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».
Να πούμε πως ένα έγγραφο-βόμβα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την εδαφική κυριότητα της νησίδας στον Εβρο ανατολικά του χωριού Κισσάρι που χαρακτήριζαν τη νησίδα ξεκάθαρα τουρκική επί της οποίας είχαν βρεθεί οι 38 παράνομοι μετανάστες ενώ το ΥΕΘΑ εξέδωσε και συμπληρωματική ανακοίνωση.
Οι βουλευτές, με πρώτο τον Γιώργο Κατρούγκαλο, επισήμαιναν ότι η νησίδα είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο με ιδιοκτήτη το ελληνικό Δημόσιο και διατύπωναν ερωτήματα σχετικά με την κυριαρχία της, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. μία εβδομάδα νωρίτερα έκανε λόγο για «σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας».
Η απάντηση, που φέρει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2022 και δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής και προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σ’ ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα εδαφικής κυριαρχίας.