ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αντί να πενθούμε για τον Σημίτη καλύτερα να πενθήσουμε γι αυτά που έκανε ο Σημίτης και θα τα πληρώνουμε όσο ζούμε...
prodeals

Το χωριό που 11 μήνες τον χρόνο βρίσκεται κάτω από το νερό (βίντεο)

Είναι ορατό μόνο για ένα μήνα κάθε χρόνο

Το χωριό που 11 μήνες τον χρόνο βρίσκεται κάτω από το νερό (βίντεο)

Στα βάθη της Ινδίας, στο κρατίδιο της Γκόα, υπάρχει ένα χωριό που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Το όνομά του; Curdi. Κι αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η μυστηριώδης φύση του.

Για 11 μήνες το χρόνο, το Curdi παραμένει κρυμμένο κάτω από τα νερά. Μόνο για ένα μήνα, τον Φεβρουάριο, όταν τα νερά υποχωρούν, αποκαλύπτεται η ύπαρξή του.

Το χωριό βρισκόταν ανάμεσα σε δύο βουνά, με τον ποταμό Σαλαουλίμ να διέρχεται μέσα απ’αυτό. Όπως μεταδίδει το BBC, κάποτε ήταν ένα ακμάζον και εύφορο χωριό με 3.000 κατοίκους, ωστόσο το 1986 έπαψε να υπάρχει, καθώς η κατασκευή του πρώτου φράγματος του κρατιδίου το εξαφάνισε.

Κάθε χρόνο όμως, τον Μάιο, το νερό υποχωρεί και έρχεται στο φως ό,τι έχει απομείνει απ΄αυτό και οι παλιοί κάτοικοί του συναντιούνται για να γιορτάσουν την εμφάνισή του.

Διαβρωμένη γη, πετρώματα δέντρων, ερείπια σπιτιών και θρησκευτικών δομών, σπασμένα υπολείμματα ειδών οικιακής χρήσης, κατεστραμμένα κανάλια νερού και μίλια άγονου εδάφους που διασταυρώνονται με υδάτινα σώματα, κάνουν την εμφάνισή τους.

Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί ζούσαν μαζί. Υπήρχε ένας κεντρικός ναός και αρκετοί μικρότεροι, ένα παρεκκλήσι και ένα μουσουλμανικό τέμενος. Το χωριό ήταν επίσης η γενέτειρα και ενός διάσημου τοπικού κλασικού τραγουδιστή, του Mogubai Kurdikar.

Τα πάντα, όμως, άλλαξαν μετά την απελευθέρωση της Γκόα από τους Πορτογάλους το 1961. Ο πρώτος υπουργός Dayanand Bandodkar επισκέφτηκε το χωριό, ενημερώνοντας τους κατοίκους για την κατασκευή του πρώτου φράγματος, λέγοντάς τους ότι από αυτό θα επωφελείτο ολόκληρη η δυτική Γκόα.

Το σχέδιο ήταν φιλόδοξο: χτισμένο στις όχθες του ποταμού, θα παρείχε περίπου 400 εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού προς διάφορες χρήσεις, στους κατοίκους της δυτικής Γκόα.

Οι κάτοικοι –περισσότερες από 600 οικογένειες- αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν στα διπλανά χωριά, όπου τους δόθηκε γη και αποζημίωση.

Όταν εμφανίζεται το χωριό κάθε Μάιο, όμως, η χριστιανική και η ινδουιστική κοινότητα συγκεντρώνονται ξανά στο μέρος που έμαναν κάποτε, διοργανώνοντας ετήσιες θρησκευτικές γιορτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.