ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ο Β.Πούτιν θωρακίζει το κοινό μέτωπο με την Κίνα: «Επιτυχείς και πολλές οι συμφωνίες μας»

Η Ρωσία δείχνει στην Δύση ότι το Πεκίνο βρίσκεται στο πλευρό της: «Στεκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας»

Ο Β.Πούτιν θωρακίζει το κοινό μέτωπο με την Κίνα: «Επιτυχείς και πολλές οι συμφωνίες μας»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ήταν «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πως ελπίζει να συνεχισθούν οι επαφές του με τον Σι στο μέλλον.

Η Ρωσία σφυρηλατεί τις σχέσεις της με την Κίνα σε ένα κοινό πλαίσιο και πλέον όπως όλα δείχνουν εκτός των ενεργειακών και η υψηλή τεχνολογία μπαίνει στο τραπέζι της από κοινού ανάπτυξης με έμφαση και στα στρατιωτικά ζητήματα.

Δεν είναι τυχαία τα μέλη της ρωσικής πλευράς που επελέγησαν να βρίσκονται παρόντα στις συνομιλίες:

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι προεδρικοί βοηθοί Μαξίμ Ορέσκιν και Γιούρι Ουσάκοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Igor Morgulov, ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina, διευθύντρια της Ομοσπονδιακή Στρατιωτική Υπηρεσία – τεχνική συνεργασία Ντμίτρι Σουγκάεφ και επικεφαλής της Roskosmos, Γιούρι Μπορίσοφ .

Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη συνάντηση είναι ότι ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι.

Ο Πούτιν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια μιας κατ’ ιδίαν συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Κατά τη διμερή συνάντηση εξετάστηκε η ενδυνάμωση των ρωσο-σινικών σχέσων σε διάφορους τομείς, ειδικά σε ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος, με ορίζοντα το 2030.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι έχει συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

«Τα πεδία συνεργασίας μας θα διευρυνθούν. Βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα και επεκτείνουμε τις διεργασίες» δήλωσε από την πλευρά του ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για την σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές».

«Στεκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας», υπογράμμισε.

Η δεύτερη μέρα εργασιών

Στο Κρεμλίνο βρέθηκε για δεύτερη μέρα, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσημης συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο πρόεδροι έδωσαν τα χέρια και στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, όπως έδειξαν τα πλάνα που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Στη συνέχεια, μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, αποσύρθηκαν στην Αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης για συνομιλίες χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Αργότερα, θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής εγγράφων, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης, οι Πούτιν και Σι θα εκδώσουν κοινή δήλωση.

Η κοινή δήλωση αναφέρει:

«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αν και δεν συνιστούν μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από μια διακρατική συνεργασία», αναφέρεται.

Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν μια συμμαχία, δεν έχουν την φύση της αντιπαράθεσης και δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.