Σε μια κούρσα εξοπλισμών μπαίνει η Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη διαδικτυακή πύλη νομικών πληροφοριών.
Η σύμβαση CFE υπογράφηκε στο Παρίσι το 1990 και μια επικαιροποιημένη (εκ νέου ενημερωμένη) έκδοση της σύμβασης υπογράφηκε το 1999 στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ η προσαρμοσμένη συνθήκη επικυρώθηκε μόνο από τέσσερις χώρες – τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Ουκρανία.
Translation
RUSSIAN FEDERATION OF THE RUSSIAN FEDERATION
FEDERAL LAWS
On the denunciation by the Russian Federation of the Treaty on Conventional Armed Forces in Europe
Adopted by the State Duma
Approved by the Federation Council
May 16, 2023
May 24, 2023
Denouncing the…
— EL Don TranQuiL (@Don_TranQuiL) May 29, 2023
Το 2007, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη CFE «μέχρι οι χώρες του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τη Συμφωνία Προσαρμογής και να αρχίσουν να εφαρμόζουν αυτό το έγγραφο», αναφέρει το Tanjug.
Στις 11 Μαρτίου 2015, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Συνθήκη CFE, τερματίζοντας τη διαδικασία αναστολής της ένταξής της στο CFE, ενώ παραμένει καθαρά de jure συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη, ανέφερε το TASS.
Να τονίσουμε ότι αυτή η συνθήκη σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού πολέμου και δέσμευε τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις χώρες που προέκυψαν από τη Σοβιετική Ένωση να έχουν συγκεκριμένο αριθμό όπλων. Αυτή η συνθήκη είχε υπογραφεί αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια των χωρών που προέκυψαν από τη Σοβιετική Ένωση.
Για να εξηγήσουμε τη σημασία της συνθήκης. Η Γερμανία για παράδειγμα δεν μπορούσε να έχει περισσότερα άρματα μάχης από 2.000 και έτσι τα υπόλοιπα μεταβιβάστηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία και τότε και οι δύο χώρες ενίσχυσαν το οπλοστάσιό τους με άρματα μάχης όπως το Μ60Α1/Α3
Το πρόβλημα βέβαια της Ρωσία δεν ήταν κυρίως ότι είχε φτάσει στο «ταβάνι» της, όσο ότι δεν μπορούσε να ανανεώσει τον εξοπλισμό της, ωστόσο πλέον αρκετός εξοπλισμός έχει καταστραφεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επί της ουσίας η κίνηση του Πούτιν δείχνει ότι η Ρωσία θα βάλει τις μηχανές της να δουλεύουν στο φουλ και θα απλώσει τις συμβατικές τις δυνάμεις από το βόρειο άκρο των συνόρων της, μέχρι τα απελευθερωθέντα εδάφη της Ουκρανία, καθώς θα έχει ελεύθερη παραγωγή όπλων.