Απαντώντας σε δήλωση του του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πρώτο μέλημα είναι να γίνει η συμφωνία και «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι «δεν βλέπω λόγο ν΄ αλλάξουμε το Σύνταγμά μας».
«Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό. Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Η Μακεδονία θέλει να “χτίσει” φιλία», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ των Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, χωρίς κανένα δίλημμα.
«Χτες είπα ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτός από την κυβέρνηση. Αυτό βασίζεται στις προσδοκίες μου, από τον εσωτερικό διάλογο που εκτυλίσσεται στη Μακεδονία για τα βήματα, στο πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε, στις πιθανότητες για λύση κ.τ.λ.. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας πως η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια είναι βασικά θέματα. Είμαι σίγουρος ότι η Μακεδονία μπορεί να βρει λύση μέσα από την κοινή άποψη για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επεσήμανε ο Ζάεφ.
«Εμπιστευθείτε με, ξέρουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι αποδεκτό και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε λύση σε αυτή την πικρή, 25ετή διαμάχη, αλλά όχι με κάθε κόστος», επεσήμανε ο Σκοπιανός.
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά με ένα πιθανό προσχέδιο από το ελληνικό ΥΠΕΞ για διεθνή συμφωνία, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι τα Σκόπια είναι έτοιμα να αρπάξουν οποιαδήποτε ευκαιρία που θα οδηγούσε σε λύση διότι η διαμάχη πρέπει να λήξει μέσα από διεθνή συμφωνία.
«Καλωσορίζω την ιδέα, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη», είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.
Όπως γράφει το πρακτορείο ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα με συναντήσεις του Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών.