ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αλβανός πολιτικός: «Δεν παραχωρούμε στην Ελλάδα εδάφη με αντάλλαγμα την ένταξή μας στην ΕΕ»

Αλβανός πολιτικός: «Δεν παραχωρούμε στην Ελλάδα εδάφη με αντάλλαγμα την ένταξή μας στην ΕΕ»

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, παραπονέθηκε ότι έχουν, δήθεν, μπλοκάρει οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, λόγω των αντιφάσεων μεταξύ του προέδρου και της κυβέρνησης, ενώ ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι κάτι άλλο σοβαρό συμβαίνει, σημειώνει σε άρθρο του ο ιδρυτής του αλβανικού κόμματος ΛΥΣΗ Koço Kokëdhima.

Σύμφωνα με αυτόν:

Τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας έχουν επιφυλάξεις σχετικά με τη συμφωνία, οπότε δεν υπογράφουν το έγγραφο. Η έλλειψη διαφάνειας στην υπογραφή διμερών και διεθνών συμφωνιών δεν είναι νέο για τους κυβερνήτες της Αλβανίας.

Είναι σαν να βρισκόμαστε στο παρελθόν κατά τις διαπραγματεύσεις του Εσάτ Πασά και του Αχμέτ Ζόγκου.

Υπάρχουν ατέλειωτες λανθασμένες ρυθμίσεις στην Αλβανία σε αυτές τις δεκαετίες, όπως η ένταξη στην Ισλαμική Διάσκεψη, οι συνδέσεις Φιλίας με την Ελλάδα- χωρίς να αφαιρεθεί το εμπόλεμο, ψηφίσματα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, συμφωνία για τη φιλοξενία 2.700 Ιρανών μουτζαχεντίν ή το ψήφισμα στον ΟΗΕ και τελικά το σχέδιο μετεγκατάστασης από την ΕΕ στην Αλβανία εκατοντάδων προσφύγων με δραστηριότητα ή τρομοκρατικές επιπτώσεις που ξεκίνησαν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Η μικρή μας χώρα δεν έχει ούτε το ενδιαφέρον ούτε το λόγο να αναλάβει ρόλους που ανήκουν σε άλλες χώρες.

Η υπογραφή της Συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα από τον Μπερίσα και τον Μπάσα το 2009,παραχώρησε στην Ελλάδα σχεδόν 255 τετραγωνικά μίλια αλβανικού ναυτικού χώρου.

Ένα χρόνο μετά, η συμφωνία αυτή καταργήθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ήταν μια συμφωνία που έγινε μυστικά, με βιασύνη και χωρίς διαφάνεια.

Το ίδιο πράγμα θέλει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στα Τίρανα, την Πρίστινα και τις δυτικές χώρες, ότι οι Αλβανοί είναι απρόθυμοι και θα απορρίπτουν κατηγορηματικά και απόλυτα κάθε αποποίηση των εδαφών τους ως τίμημα για την ενσωμάτωσή τους στην Ευρώπη.

Το τίμημα αυτό απορρίπτεται από τους Αλβανούς με αγανάκτηση. Δεν μπορούν να το δεχθούν με τίποτε. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν χωρίσει τα εδάφη μας υπέρ της Σερβίας, της Ελλάδας, της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου. Είναι, προφανώς, έτοιμοι να υποστηρίξουν ή να υπαγορεύσουν νέους διαχωρισμούς και προσθήκες των χωρών μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Είναι μεγάλη ντροπή, αισχρή ταπείνωση και ατιμία!

Το θέμα ‘τσάμηδες’ είναι επίσης προδομένο, αναγνωρίζεται η ελληνική προϋπόθεση ότι αυτό το αρχείο δεν υπάρχει, έτσι ώστε ωσάν να μην έχει διαπραχθεί αυτή η γενοκτονία. Το ζήτημα της τσαμουριάς αποτελεί ουσιαστικό μέρος του εθνικού μας ζητήματος. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των τσάμηδων πρέπει να προστατευθούν σε κάθε περίπτωση. Οι τσάμηδες καταπιέστηκαν και εκδιώχθηκαν με γενοκτονία και συλλογικές τιμωρίες.

Πρέπει να επανακτήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες της Ευρώπης.

Η ΛΥΣΗ εκτιμάται ότι τα εκκρεμή ζητήματα με την Ελλάδα δεν μπορούν πακεταριστούν, ακριβώς όπως προβλέπεται να γίνει, όταν οι δύο πλευρές αποφάσισαν για 10 συμφωνίες και έχουν ξεχάσει το ‘ζήτημα των τσάμηδων’ που είναι από τα πιο σημαντικά θέματα για την αλβανική πλευρά.

Εάν η συμφωνία πακεταριστεί τότε θα πρέπει να υπάρχουν 11 συμφωνίες.

Υπάρχουν τόσες πολλές δυσκολίες στην διαπραγμάτευση, αλλά, ταυτόχρονα γίνεται για την απόσπαση της προσοχής του κοινού και των εμπειρογνωμόνων.

Η διπλωματία θα πρέπει να δώσει κάθε θέμα στο σωστό χρόνο και όχι να το μετατρέψει με δράση. Η ενότητα σε τόσες πολλές συμφωνίες δίνει την υποψία ότι υπάρχει στόχος να αποκρυφτούν παραχωρήσεις από την αλβανική πλευρά για τα θαλάσσια σύνορα και την τσαμουριά.

Αυτό που λέγεται από τις φωνές, ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, συμβαίνει στην πράξη.

Η διεθνής εταιρεία που εκμεταλλεύεται την εξερεύνηση πετρελαίου στο θαλάσσιο συγκρότημα στα σύνορα με την Ελλάδα, έφυγε από την Αλβανία και έσπασε τη σύμβαση πριν από λίγους μήνες.

Η ΛΥΣΗ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία βιασύνη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, δεν υπάρχει προθεσμία. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την εθνική κυριαρχία στην επικράτεια της χώρας.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία συζητούν εδώ και 27 χρόνια συζητούν για 17 χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου.

Το ίδιο η Σλοβενία με την Κροατία. Η Ιταλία και η Αλβανία συζητούσαν 25 χρόνια πριν υπογράψουν τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Σε συμφωνίες όταν δεν έχουμε αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το κόμμα ΛΥΣΗ απαιτεί από τον Πρόεδρο και το υπουργείο των Εξωτερικών να διακόψει τις συνομιλίες και να γίνουν αυτές σε μια βολική ώρα για τη διπλωματία και το λαό. Οποιαδήποτε επείγουσα συμφωνία, το λιγότερο θα ήταν λανθασμένη, αλλά και οι συνέπειες θα οδηγούσαν σε εθνική προδοσία.

Πηγή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.