ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Μετωπική σύγκρουση στα Σκόπια -VMRO σε Ζάεφ: «Έχεις διορία 7 ημέρες»- Εθνοτικές συγκρούσεις «βλέπουν» οι Γερμανοί

Μετωπική σύγκρουση στα Σκόπια -VMRO σε Ζάεφ: «Έχεις διορία 7 ημέρες»- Εθνοτικές συγκρούσεις «βλέπουν» οι Γερμανοί

Κρίσιμη πλέον η 10η Οκτωβρίου για τον Ζ.Ζάεφ με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να λέει «Όχι» σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και τους Γερμανούς να προειδοποιούν πλέον για εθνοτικές διαμάχες. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή» είπε το VMRO-DPMNE και ξεκαθάρισε ότι κανείς βουλευτής του δεν θα πει «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι φανερό πως πλέον το VMRO “παίζει” με τον “αέρα” του ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Γερμανοί κάνουν “αγώνα δρόμου” για να βρεθούν ακόμη 9 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών. Υποθέτουμε ότι έχουν βρει τους 2 καθώς αρχικά απαιτούνταν 11 από την αντιπολίτευση. Αυτό είπε ο Γερμανός με καταγωγή από τη Σκωτία, πρώην πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και έμπιστος συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Μακ Άλιστερ.

Η αντιπολίτευση προανήγγειλε την καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που αναμένεται να φέρει ο Ζόραν Ζάεφ στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 ψήφοι).

Το VMRO χαρακτηρίζει τη συμφωνία «νεκρή», επιμένει πως δεν θα ψηφίσει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και ζητεί τη διεξαγωγή «δίκαιων και δημοκρατικών» εκλογών. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση, και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

«Αυτό θα σήμαινε την παραίτηση του Ζάεφ και το υπουργείο Εσωτερικών στο VMRO για περίοδο 100 ημερών. Είναι ο μόνος τρόπος για να διεξαχθούν ελεύθερος και δημοκρατικές εκλογές», ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος.

Το ενδεχόμενο πλέον των πρόωρων εκλογών στα Σκόπια είναι όλο και πιο πιθανό, ο καθώς ο Ζόραν Ζάεφ είναι ανυποχώρητος και απορρίπτει κατηγορηματικά τις πιέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

«Δεν υπάρχει λόγος για να συζητηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Η απαίτηση για μια επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, τη στιγμή που υπεύθυνο της επίσημης Επιτροπής για το δημοψήφισμα ήταν μέλος του VMRO, αποδεικνύει τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει η αντιπολίτευση», είναι η απάντηση που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια μίλησε για το χρονικό πλαίσιο που αναμένεται να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες μετά το δημοψήφισμα.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης. Περίπου στις 10 Οκτωβρίου λήγει η διορία για να ανακοινώσω στους Σκοπιανούς πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει διασφαλιστεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για τις συνταγματικές αλλαγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απέρριψε κάθε είδους διαλόγου με τον αρχηγό της αξιωματικός αντιπολίτευσης καθώς όπως σημείωσε «δεν έχω τίποτα να συζητήσω μαζί του».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν διαθέτει.

Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές). Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.

Γερμανίδα Ειδικός: Αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, βλέπω εθνοτικές συγκρούσεις

Η Ρόζα Μπαλφόουρ του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ (GMF), ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα και διεύρυνσης της ΕΕ, προειδοποιεί ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται αποσταθεροποίηση στη χώρα και γενικότερα στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν καλές προοπτικές, εάν η συμφωνία αποτύχει. Η ιστορία δείχνει ότι όταν δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή, όπως έχουμε δει στη ‘Μακεδονία’, τότε υπονομεύεται το status quo όχι μόνο στη δημοκρατία αλλά στη σταθερότητα.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επιδείνωσης των εθνοτικών σχέσεων στη χώρα, δεν λέω ότι θα συμβεί, αλλά σε αυτό μπορεί να οδηγήσει η πολιτική κρίση στη χώρα με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», είπε η Μπαλφόουρ.

Η Μπαλφόουρ δηλώνει ότι γενικά οι πολίτες της χώρας αυτής ‘έχουν κολλήσει’ σε στερεότυπα του παρελθόντος και δεν κατάφεραν οι πολιτικοί να κάνουν πλήρως κατανοητή τη σημασία αυτής της ιστορικής συμφωνίας με την Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να βλέπει κανείς τη χώρα στο πλαίσιο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Αν οι Αλβανοί αισθανθούν αποξενωμένοι λόγω της επιδείνωσης του πολιτικού πλαισίου, εάν ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπονομευθεί από πολιτικούς καιροσκόπους, γνωρίζουμε όλοι μας ότι αυτή η περιοχή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε τροχιά αποσταθεροποίησης», είπε.

Η Μπαλφόουρ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να προβλέψει καταστροφικά σενάρια, αλλά ότι στην παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται ο κίνδυνος συνεχιζόμενης αστάθειας.

Γερμανός ευρωβουλευτής για Σκόπια

«Αμφίσημο αποτέλεσμα» βλέπει στο δημοψήφισμα των Σκοπίων ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει στη Deutsche Welle, μπορεί να ήταν απογοητευτικά χαμηλή η συμμετοχή, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ενέκρινε τη συμφωνία με ποσοστό άνω του 90%.

Από δω και πέρα, συμπεραίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, η ευθύνη εναπόκειται στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθούν τουλάχιστον εννέα βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα ακολουθήσουν την απόφαση του 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα» λέει ο Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ.

«Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά σε τελική ανάλυση ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση, εάν αποτύγχανε η αναθεώρηση του Συντάγματος στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων;»

Γερμανός με καταγωγή από τη Σκωτία, πρώην πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και έμπιστος συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Μακ Άλιστερ αποτελεί ξεχωριστή φυσιογνωμία στο πολιτικό στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς. Πάντως δεν …φείδεται καλών λόγων για τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει να πω ότι οι δύο πρωθυπουργοί επέδειξαν θάρρος για να βρουν συμβιβαστική λύση μετά από δεκαετίες αντιπαράθεσης» επισημαίνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στην πολιτική πρέπει να αναζητείς τη συναίνεση. Ποτέ δεν θα υπάρξει λύση με την οποία θα συμφωνούμε όλοι 100%. Προσωπικά θεωρώ ότι η ονομασία Republic of North Macedonia θα ήταν ικανοποιητική και για τα δύο μέρη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.