Με 80 ψήφους «υπέρ» και 39 ψήφους «κατά», η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε την Παρασκευή την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος, βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα –Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς).
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το VMRO στο να διαγράψει τους παραπάνω βουλευτές από το κόμμα, ενώ παράλληλα προχώρησε σε καταγγελίες για προσπάθειες εκβιασμού και χρηματισμού βουλευτών του.
«Οι βουλευτές αυτοί με απογοήτευσαν, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι απογοήτευσαν το κόμμα και την πατρίδα. Πλέον θα πρέπει να ζουν με αυτό», είπε ο επικεφαλής του Κόμματος Μίτσκοσκι, σύμφωνα με το “MIA”. Σημείωσε ακόμα ότι σε ορισμένους από αυτούς τους βουλευτές μπορεί να δόθηκαν υποσχέσεις για άρση των εναντίον τους κατηγοριών (σ.σ. Βασίλεφσκι, Αρναούντοφ και Μούκοσκι κατηγορούνται για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο) ή να τους προσφέρθηκαν χρήματα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την στάση τους.
Από την πλευρά του το κόμμα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ απέρριψε αυτές τις κατηγορίες και ανέφερε ότι θα απαντήσει με μηνύσεις. Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σύμφωνα με το “MIA”, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τις όποιες καταγγελίες. «Όμως, ταυτόχρονα, δηλώνω ότι θα προσφύγω μέχρι τέλους δικαστικά για αυτούς τους βρώμικους υπαινιγμούς και κατηγορίες που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Και θα το κάνω όχι για μένα, αλλά για την αξιοπρέπεια των βουλευτών», είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας τροποποίησης του συντάγματος θα υποστηριχθούν από περισσότερους βουλευτές
Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και με αναφορές του δημοσιογράφου Μιλένκο Νεντελκόφσκι, οι μυστικές συναντήσεις για να πειστούν οι 8 παραπάνω βουλευτές έλαβαν χώρα σε πολυτελές διαμέρισμα που ανήκει στον ξάδελφο του πρώην επικεφαλής του VMRO και πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ….
Ο Σάσο Μιγιάλκοφ είναι πρώην παντοδύναμος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ και κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε κλονίσει τη κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
Τότε ο Ζόραν Ζάεφ, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, για παράνομες, μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών της χώρας.
Ο κ. Ζάεβ κατήγγειλε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και του τότε επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας και αντικατασκοπείας της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ), παρακολουθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας, μεταξύ αυτών του ίδιου, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.