Οι επικείμενες συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια, στο πλαίσιο της “Συμφωνίας των Πρεσπών” με την Ελλάδα, κινητοποιεί τα εκεί αλβανικά κόμματα, που ζητούν να υπάρξουν ρυθμίσεις που ουσιαστικά θα κατοχυρώνουν τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας.
Ήδη το Κίνημα Μπέσα, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει τέσσερις τροπολογίες, δύο από τις οποίες αφορούν την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας, μία για την αλλαγή του προοιμίου του συντάγματος και ένα άρθρο σχετικά με τις συνταγματικές εξουσίες του Προέδρου της χώρας.
Συγκεκριμένα ζητούν να θεωρηθεί η αλβανική γλώσσα ίση και επίσημη των Σκοπίων, η πολιτεία να αναλάβει και τη φροντίδα και των πολιτών αλβανικής καταγωγής που ζούν στη διασπορά, να μην έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαίωμα αρνησικυρίας μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ενός νόμου ή άλλης πράξης στο Κοινοβούλιο, όπως πχ για το νόμο για τις γλώσσες η τη “Συνθήκη των Πρεσπών”. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κινήματος Μπέσα Φαντίλ Ζεντέλι, υποστήριξε πως η τροποποίηση του συντάγματος αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για “την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών” της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το κόμμα “Συμμαχία για τους Αλβανούς” με την πρόεδρό του Ζιγιάν Σέλα να προτρέπει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τις προτεινόμενες τις τροπολογίες, που κατοχυρώνουν “μια δημοκρατική και πολυεθνική κοινωνία” όπως είναι αυτή των Σκοπίων.
Τα δύο αλβανικά κόμματα, ανακοίνωσαν πως θα λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ζάεφ, ενόψει των συνταγματικών αλλαγών. Τα σχέδια των τροπολογιών πρέπει να εξετασθούν από τη νομοθετική και συνταγματική επιτροπή, ώστε να μπορούν να τεθούν στη σύνοδο της ολομέλειας. Προκειμένου να εγκριθούν οι αλβανικές προτάσεις και να γίνουν μέρος του συντάγματος, θα πρέπει να έχουν το “ΟΚ” της πλειοψηφίας των 2/3 του σώματος ή θετική ψήφο τουλάχιστον 80 βουλευτών.