Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα Βαλκάνια, μετέβη σήμερα στο Βελιγράδι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, με την σερβική ηγεσία να τον υποδέχεται με τιμές τσάρου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να συσφίξει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Σερβία, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της Μόσχας θέλει να βάλει κάτω από τη σφαίρα επιρροής της τη Σερβία και να διατηρήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.
Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην σέρβικη εφημερίδα «Πολίτικα», ο πρόεδρος Πούτιν διευκρίνισε πως «όταν μιλάμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια βασικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η πολιτική των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων Δυτικών χωρών, που στοχεύει στη σταθεροποίηση της δικής τους κυριαρχίας στην περιοχή. Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι αναθεωρούνται τα δικαιώματα της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας…
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν περίπου 20 έγγραφα, με τα οποία θα επισφραγίζουν τη διάθεσή τους για συνεργασία σε νέους τομείς.
Πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για νέες συμφωνίες και όχι για επέκταση παλαιών. Κύριο πιάτο στο μενού όμως θα είναι η κατασκευή και η διέλευση του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου «Turkish stream», ένα ρωσικό σχέδιο επέκτασης των αγωγών πρώτων ενεργειακών υλών, με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ρώσος πρόεδρος θα απονείμει το μετάλλιο «Αλεξάντρ Νιέφσκι» στο Σέρβο ομόλογό του και θα επισκεφτεί το μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας από τον ναζιστικό ζυγό.
Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, ο Αλεξάντρ Βούτσιτς θα χαρίσει στο Ρώσο πρόεδρο ένα σκυλί ποιμενικής ράτσας από το Κόσοβο και θα του ζητήσει να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, πράγμα που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και η κυβέρνησή του κινητοποίησαν εδώ και εβδομάδες όχι μόνον τον κρατικό μηχανισμό της χώρας, αλλά και τον κομματικό του μηχανισμό, ώστε να υπάρξει…λαός κατά την υποδοχή του Πούτιν. Χιλιάδες μέλη του δεξιού κόμματος SNS (Σέρβικο Προοδευτικό Κόμμα), που ίδρυσε και ελέγχει ο Βούτσιτς, επιστρατεύτηκαν για να τον καλωσορίσουν θερμά.
Πριν από ένα χρόνο, ο Βούσιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian», επέμενε ότι, προτεραιότητα της Σερβίας ήταν η περαιτέρω ενσωμάτωση με την ΕΕ, ωστόσο, είχε δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει θερμές τις σχέσεις με τον Πούτιν.
«Είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι, δεν έχουμε προσδοκίες να συμμετάσχουμε ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στη ρωσική συμμαχία»,είχε πει.
«Κάθε φορά που είχαμε συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, έλεγα ότι είμαστε σε πορεία με την ΕΕ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχουμε προβλήματα με τη Ρωσία, αλλά βρισκόμαστε σε πορεία με την ΕΕ».
Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εν μέσω μεγάλων διαμαρτυριών κατά του Σέρβου προέδρου στο Βελιγράδι. Χθες το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου συμμετέχοντας σε μία ακόμη κινητοποίηση κατά της κυβερνητικής πολιτικής.