Την αεροπορική προστασία των Σκοπίων αναλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράφεται τη Δευτέρα το απόγευμα στο Γ΄Σώμα Στρατού από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Σκοπίων.
Είναι μέρος της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών, με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων των Σκοπίων, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν στις ΝΑΤΟϊκές απαιτήσεις.
Στη συμφωνία προβλέπεται η αναχαίτιση αεροσκαφών που προτίθεται να διενεργήσουν «τρομοκρατικές» ενέργειες σε βάρος των… Σκοπίων.
Πολύ γρήγορα φαίνεται όμως ότι ο ΥΕΘΑ ξέχασε αυτά που έλεγε πριν τις εκλογές για την συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήριζε «ντροπιαστική» αλλά σήμερα θεωρεί επίτευγμα την αεροπορική προστασία της «Βόρειας Μακεδονίας»
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ σε συνέντευξή του προ ημερών είχε καυχηθεί για την συγκεκριμένη παράμετρο της συμφωνίας όταν έλεγε:
«Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αποτελεί παρεπόμενο της γενικότερης συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα παρεπόμενο το οποίο δεν είναι τόσο αρνητικό όσο τα βλαπτικά στοιχεία της συμφωνίας αυτής. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία για την επιτήρηση (air policing) του εναέριου χώρου των Σκοπίων.
Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον για τη χώρα μας, διότι απλούστατα αν δεν συμβεί θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλες χώρες, κυρίως στην Τουρκία που έχει εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά ίσως και στη Βουλγαρία η οποία, επίσης, έχει εκφράσει ενδιαφέρον χωρίς να διαθέτει καν τα απαραίτητα αεροπορικά μέσα. Επομένως αυτή την ώρα είναι επιβεβλημένη η υπογραφή του air policing των Σκοπίων, διότι αυτό είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος»
Βέβαια όσο ήταν στην αντιπολίτευση ο κύριος Παναγιωτόπουλος είχε χαρακτηρίσει «υποχρέωση» της επόμενης κυβέρνησης την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του:
«Συμφωνώ με την άποψη πως έτσι όπως διαμορφώθηκε η συμφωνία δεν καταργεί τις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων μας οι οποίες δεν ξέρουμε πως μπορεί να εκφραστούν μακροπρόθεσμα ίσως με την ενδεχόμενη να προκύψει ομάδα που δηλώνει μακεδονική μειονότητα στη βόρεια Ελλάδα.Επίσης βασικό ζήτημα η εκχώρηση μακεδονικής ταυτότητας μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας.Αυτό είναι μία εθνική επιζήμια εξέλιξη δεν τη δεχόμαστε.
Και βάζω μία ακόμη παράμετρο. Μία συμφωνία η οποία αποδοκιμάζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Ελλάδας αλλά και των Σκοπίων που φαίνεται κι από τη μη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, προφανώς είναι μια συμφωνία προβληματική και μία συμφωνία που θα δημιουργήσει ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσής της στο μέλλον.Δεν ξέρω τι δυνατότητες θα έχει μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η υποχρέωσή της να το κάνει, αυτή η επαναδιαπργμάτευση, και να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει, με την επίγνωση πως όσο περνάει ο χρόνος δημιουργούνται και τετελεσμένα νομικής φύσεως.
Ενώ και σε ερώτηση του στη Βουλή είχε πει χαρακτηριστικά : «Η εθνικά επιζήμια Συμφωνία, που υπεγράφη στις Πρέσπες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την ΠΓΔΜ, δεν εξαντλείται στην παραχώρηση του ονόματος και στην ανιστόρητη, ντροπιαστική αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια, υπονομεύοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς αλλά δημιουργεί δυστυχώς και πολλαπλές, κεφαλαιώδεις εστίες προστριβών με τη γείτονα χώρα…»