Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια στο Ιόνιο τόνισε ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας.
Παράλληλα, διέψευσε ότι έχει υπογράψει μυστική συμφωνία με την Αθήνα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Ο Έντι Ράμα πάντως, ανέφερε ότι η διαπραγματευτική ομάδα για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών χρειάζεται αλλαγές, διότι ορισμένα μέλη της έχουν απομακρυνθεί από τις κρατικές αρμοδιότητες που κατείχαν όταν διορίσθηκαν.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα γίνουν χωρίς την έγκριση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα.
Εξ άλλου, σε μακροσκελή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνει εκ νέου ότι δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία και δεν έχει συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ζήτημα των οριοθετήσεων.
Εξήγησε ότι ήταν ο ίδιος -τότε στην αντιπολίτευση- που προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της Συμφωνίας για τα Θαλάσσια Σύνορα μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας το 2009. Την Συμφωνία που υπέγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα, με την σύμφωνη γνώμη του Σαλή Μπερίσα.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το δικαίωμα των 12 μιλίων πηγάζει από το Δίκαιο της Θάλασσας και η Ελλάδα δεν έχει μόνο με την Αλβανία θαλάσσια σύνορα αλλά και με άλλα κράτη, για αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να μιλήσει στο Κοινοβούλιο της χώρας του για τις θάλασσες της Ελλάδας…
Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα για αυτό το ζήτημα, όπως έχουμε συνάψει και άλλες συμφωνίες. Θεωρούμε την Ελλάδα έναν από τους τρεις στενότερους στρατηγικούς εταίρους της Αλβανίας, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία.
Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας ούτε η Ελλάδα τρέφει τέτοιες αξιώσεις σε βάρος μας, αλλά έχουμε αμοιβαίες αξιώσεις για τους συμπατριώτες που ζουν εκεί, και από κοινού οι δύο Κυβερνήσεις, με τον εποικοδομητικό διάλογο και την ανθρώπινη κατανόηση, πρέπει πρώτα να καταβάλουμε ιδιαίτερες προσπάθειες για τα δικαιώματά τους.
Είμαστε εξαιρετικοί γείτονες σε επίπεδο σχέσεων λαών, αλλά δεν είμαστε πάντα άριστοι στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ κρατών και Κυβερνήσεων.
Δεν γνωρίζαμε πάντα στις δεκαετίες πριν και μετά το 1990, ούτε εμείς ούτε οι Έλληνες, να θέτουμε την πολιτική στην υπηρεσία της φιλίας μεταξύ των λαών μας και να μην κάνουμε πολιτική με την ιστορία σε βάρος τους.
Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στην Αθήνα και τα Τίρανα είναι καλές και έχουν μεγάλες δυνατότητες να γίνουν εξαιρετικές. Εργάζομαι γι’ αυτό από την πρώτη ημέρα, χωρίς να διστάζω να υψώνω τη φωνή μου όταν το απαιτεί το συμφέρον της Αλβανίας, και πιστεύω ότι το ίδιο πράττει και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης…
Οποιαδήποτε Συμφωνία επιτευχθεί σε επίπεδο διαπραγματευτικής ομάδος, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Προέδρου, ο οποίος με την σειρά του θα διαβιβάσει την πιθανή Συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τέλος, η εν λόγω Συμφωνία, για να λάβει σάρκα και οστά, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο».
Σχετικά πάντως, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ομόνοια» σε ανακοίνωσή της, ανέφερε για το θέμα: «Με τον διάλογο Ελλάδας-Αλβανίας, η Συμφωνία μπορεί να καταστεί απτή πραγματικότητα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».
Τέλος ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα, ανέφερε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από 6 σε 12 μίλια είναι εις βάρος της Αλβανίας.