Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε τη Δευτέρα το BBC η Αλβανία θεωρείται το επίκεντρο και η πιο σημαντική οδός μεταφοράς κάνναβης στην Ευρώπη, η οποία έχει αποτύχει να την κλείσει παρά τις πολιτικές προσπάθειες.
Το ρεπορτάζ για την εμπορία κάνναβης στην Ευρώπη και ιδίως την καταγωγή της από την Αλβανία, που συντάχθηκε από τον Έλληνα δημοσιογράφο Κώστα Κουκουμάκα, επικεντρώνεται στα πράσινα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
«Σε μικρή απόσταση μπροστά είναι τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία, είναι η μεγαλύτερη χερσαία διαδρομή για την εμπορία κάνναβης στην Ευρώπη.
Το ελληνικό συνοριακό χωριό Χαραυγή των Ιωαννίνων είναι κοντά στην οδό αυτή, αλλά δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα ή άλλα εμπόδια για την επισήμανση των συνόρων», αρχίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους των συνόρων, η κάνναβη λαθρεμπορεύεται κυρίως με τα πόδια μέσω σάκων 40-50 κιλών, από ένοπλους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών που γνωρίζουν καλά το έδαφος και έχουν σχέσεις με εγκληματικές ομάδες από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα.
Ένα κιλό κάνναβης όταν πωλείται χύμα από την Αλβανία φτάνει την αξία των 1.000 ευρώ και η αξία πολλαπλασιάζεται στη δυτική αγορά.
«Η κάνναβη διακινείται με τα πόδια από Αλβανούς που ζουν σε χωριά στην άλλη πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματικός Λάμπρος Τσουμάνης, ο οποίος περνά μεγάλο μέρος του χρόνου της περιπολίας στα βουνά.
«Είναι σκληροτράχηλοι, δυνατοί άνθρωποι και ξέρουν όλα τα περάσματα στην παλάμη του χεριού τους. Μπορούν να επιβιώσουν για μέρες στο δάσος».
Ένας από τους Αλβανούς παραγωγούς κάνναβης στην Αυλώνα ισχυρίζεται ότι η παράνομη δραστηριότητα γίνεται απαρατήρητη από τις αλβανικές αρχές καθώς έχουν διαφθαρεί οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι αξιωματούχοι κατά των ναρκωτικών.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Κοκουμάκας, εκτός από την προσοχή του στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σημειώνει ακόμη και τις υποσχέσεις της σημερινής αλβανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, και αυτό όπως σημειώνει είναι μια αντίφαση.
«Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποσχέθηκε ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν θα σταματήσει όταν ζήτησε την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, προσπαθεί να μετατρέψει αυτό το παράνομο εμπόριο σε νόμιμο οικονομικό πλεονέκτημα.
»Τον Μάιο, ξαφνικά, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε με νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης επί ένα χρόνο και ότι η παράνομη καλλιέργεια ήταν υπό έλεγχο».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την αρχή του έτους έως τώρα, η ελληνική αστυνομία κατάφερε να κατασχέσει 1,5 τόνους κάνναβης, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια κατασχέθηκαν περίπου 9 τόνοι.
Οι λαθρέμποροι, συνήθως οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, φέρουν σακούλες γεμάτες 40-50 κιλά κάνναβης στην πλάτη τους. Κρύβουν ναρκωτικά κοντά σε ορισμένα σημεία, ένα μεγάλο δέντρο ή μια πηγή. Οι τσάντες λαμβάνονται στη συνέχεια από μέλη ενός ελληνικού δικτύου.
Πόσο κοστίζει
Όσον αφορά την τιμή, σύμφωνα με το BBC, ένα κιλό χονδρικής κάνναβης στην Αλβανία μπορεί να φτάσει τα 1000 ευρώ, ενώ οι βαρόνοι ναρκωτικών στην Ιταλία ή την Ελλάδα πληρώνουν διπλάσιο.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται επίσης στη δράση της Αλβανικής Αστυνομίας στους Λαζαράτες.
«Όλα έπρεπε να είχαν αλλάξει το καλοκαίρι του 2014, όταν οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση στο χωριό Λαζαράτες, περίπου 30 χλμ. Από τα ελληνικά σύνορα, εναντίον των Αλβανών καλλιεργητών κάνναβης.
Ακολούθησαν αρκετές ημέρες μάχης. Χειροβομβίδες και πυρά ρίχτηκαν κατά της αστυνομίας, τελικά, κατασχέθηκαν περισσότεροι από 10 τόνοι μαριχουάνας, χιλιάδες φυτά κάνναβης και όπλα.
Ωστόσο, μέχρι το 2016, η καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία είχε εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος.
Η ιστορία ενός καλλιεργητή
Ο Αρτάν, 39 ετών, είναι ένας από τους νέους παραγωγούς κάνναβης στην περιοχή.
Καθισμένος σε ένα μπαρ στην παράκτια πόλη της Αυλώνας, εξηγεί πώς μπορείτε να κερδίσετε μια περιουσία, τουλάχιστον μέχρι να γίνετε αντιληπτοί.
«Μπορείτε να δωροδοκήσετε τον αρχηγό της αστυνομίας ή τον Οργανισμό Επιβολής των Ναρκωτικών, αλλά αν κάποιος σας βρει, τότε όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους» , είπε.
Η παραγωγή κάνναβης και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικός πόλος έλξης για τους Αλβανούς νέους.
Το ‘Αρτάν’ δεν είναι το πραγματικό του όνομα. Πέρασε δύο χρόνια στην Ιταλία, αλλά επέστρεψε για να διευθύνει την επιχείρηση από το σπίτι του.
«Φέτος βρήκαμε ένα καλό κομμάτι γης στα βοσκοτόπια κοντά στην πόλη Τεπελένι, τρεις ώρες με τα πόδια στα βουνά », λέει .
Ισχυρίζεται ότι έχει φυτέψει μόνος 50.000 φυτά κάνναβης φέτος, μεγάλος αριθμός για τα αλβανικά πρότυπα.
«Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες, κοντά στο νερό, μακριά από την αστυνομία και τα περίεργα μάτια καθώς και υπομονή», είπε.