Και τι δεν είπε επί ελληνικού εδάφους ο Αλβανός πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη ακόμα και αν τα άκουσε και αυτή, πέραν των ομογενών που θεωρούν ότι εγκαταλήφθηκαν από την ελληνική πλευρά.
Έτσι στη συνάντηση με Αλβανούς μετανάστες που πραγματοποίησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, στις 11:00 στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να έχει δώσει το πράσινο φως ενώ παρέχει και μεγάλη αστυνομική δύναμη εκ των προτέρων, δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο.
Κρατώντας αλβανικές σημαίες και πανό εκατοντάδες πολίτες, αλβανικής καταγωγής, προσέρχονταν από νωρίς στην αίθουσα ξενοδοχείου στην δυτική Θεσσαλονίκη, αναμένοντας να μιλήσει ο Έντι Ράμα ο οποίος πέταξε την βόμβα: «Η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει», σύμφωνα με το himara.gr.
«Δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική».
Επίσης ανακοίνωσε ότι, η αλβανική γλώσσα θα διδάσκεται σε παιδιά αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα. Άραγε τι άλλο θα κάνει αυτή η κυβέρνηση για τους Αλβανούς που πλέον απαιτούν, την ίδια στιγμή που κυνηγούν συνεχώς τους Έλληνες της Βορείας Ηπείρου που είναι και ως τοπωνύμιο αναγνωρισμένο από πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο η περιοχή αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη περιοχή υπό αλβανική κυριαρχία.
Ο Ράμα επέμεινε ότι οι Αλβανοί συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και συνέβαλαν στην ιστορία της:
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της ζωής πολλών γενεών και ανθρώπων διαφορετικών καταβολών, όπου οι Αλβανοί έχουν την αναμφισβήτητη θέση και το ρόλο τους για αιώνες, άλλοτε ως στρατιώτες, άλλοτε ως έμποροι, άλλοτε ως εργάτες και άλλοτε ως άνθρωποι με φωτισμένοι μυαλό σε μια πολυπολιτισμική πόλη”.
Αφήνοντας πίσω την ιστορία και κοιτάζοντας το μέλλον, ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε από τους Αλβανούς να ψηφίσουν για τις εκλογές του 2025.
«Έτρεξε» να τον εξυπηρετήσει ο Γ.Γεραπετρίτης αλλά ο Ε.Ράμα ζητά εξηγήσεις!
Ο Ράμα στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στάθηκε στο περιστατικό με τους δημοσιογράφους που εγκλωβίστηκαν για αρκετές ώρες στα σύνορα από την ελληνική πλευρά.
Ευχαρίστησε ναι μεν τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη για την παρέμβασή του για την απεμπλοκή αυτής της παράλογης κατάστασης, αλλά τόνισε ότι «δεν λάβαμε καμία εξήγηση».
Εκτοξεύοντας έμμεση προειδοποίηση ανέφερε ότι «κάτι ανάλογο δεν έχει ξαναγίνει και ότι δεν μπορεί να συμβεί ποτέ σε Έλληνες δημοσιογράφους στα αλβανικά σύνορα».
Ο Ράμα ανακοίνωσε επίσης ότι θα απευθυνθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αναθεώρηση της απόφασης του 2011 που απαγορεύει την είσοδο του δημοσιογράφου Μαρίν Μέμα στην Ελλάδα( πρόκειται για εθνικιστή δημοσιογράφο που κατηγορεί συνεχώς την Ελλάδα).
«Δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα και το έργο του ως δημοσιογράφος πίσω από την ιστορία των Αλβανών δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για το μπλοκάρισμα της ελευθερίας μετακίνησής του», τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ο Ράμα χαρακτήρισε το μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης «ως ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας»!
«Αν η προοπτική του για την ιστορία είναι διαφορετική, αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος να στερηθεί ένας δημοσιογράφος από την ευρωπαϊκή ελευθερία κινήσεων. Είναι ένα ακραίο αντιδημοκρατικό μέτρο, που έρχεται σε αντίθεση με κάθε αξία και αρχή της ευρωπαϊκής κοινότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός που έδωσε εντολή να εκτελέσουν οι αλβανικές δυνάμεις πριν μερικά χρόνια τον Κ. Κατσίφα χωρίς καμία δικαιολογία.
Ανάμεσα στους μετανάστες αλβανικής καταγωγής που ζουν για χρόνια στην Ελλάδα, είναι και οικογένειες, ηλικιωμένοι, ακόμα και μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και χορεύουν υπό του ήχους αλβανικών παραδοσιακών τραγουδιών.
Την εκδήλωση άνοιξε η Αλβανίδα τραγουδίστρια Άντζελα Περιστέρη, η οποία εκπροσώπησε την Αλβανία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021. Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Αλβανός ράπερ Noizy.
Η εν λόγω επίσκεψη και συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών της αλβανικής κυβέρνησης για διατήρηση της επαφής με τη διασπορά αλλά και της συζήτησης ζητημάτων που αφορούν τους μετανάστες όπως η ένταξή τους και τα δικαιώματά τους στη χώρα υποδοχής.
Πριν λίγες μέρες, ο Εντι Ράμα δημοσίευσε την αφίσα της συγκέντρωσης, με λεζάντα στην ανάρτηση: «Θεσσαλονίκη, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, 11π.μ. Υπερήφανος για τους Αλβανούς της Ελλάδας. Υπερήφανος για την Αλβανία». Τον περασμένο Μάιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Γαλάτσι.
Παράλληλα συγκεντρώσεις οργανώσεων είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν έξω από το One Salonica με αφορμή την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι διοργανωτές αντιδρούν στην παρουσία του Έντι Ράμα τη στιγμή που «το αλβανικό κράτος καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα της αναγνωρισμένης Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου» ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρονταν τόσο στη φυλάκιση, την καθαίρεση και έπειτα την επίθεση με γιαούρτια και αυγά κατά του Φρέντη Μπελέρη αλλά και τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.