Εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσουν καταιγισμό εξελίξεων στην Βαλκανική ξεκίνησαν καθώς η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δήλωσε σήμερα δια του προέδρου της ότι θα προτείνει ειρηνική απόσχιση.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ:
«Τις επόμενες 30 ημέρες θα προταθεί συμφωνία για ειρηνικό χωρισμό. Σήμερα, ξεκινάμε με μια επίσημη απόφαση να επιδιώξουμε έναν ειρηνικό χωρισμό. Θα προτείνουμε πρώτα να αποσαφηνιστούν οι πολιτικές αρμοδιότητες σε σχέση με τις οντότητες και να διατηρηθεί το τρέχον μοντέλο οικονομικής λειτουργίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα προσαρμόσουμε αυτό το μοντέλο για να υποστηρίξουμε τον ειρηνικό χωρισμό».
Αυτό ήρθε μετά την υπερψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ Ψηφίσματος για τον ορισμό της 11ης Ιουλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.
#BREAKING #Bosnia #Serbia “After this [UN vote on Srebrenica], the government raised the issue of peaceful disassociation.
After this, we have no reason to stay together [within Bosnia and Herzegovina].” – President of Republic of Srpska, Milorad Dodik. pic.twitter.com/t17vaIYFAV
— The National Independent (@NationalIndNews) May 23, 2024
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη όπως έχει δημιουργηθεί μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχει διπλό νομοθετικό σώμα και μια τριμελή προεδρία που συνίσταται από ένα μέλος από κάθε μία από τις τρεις μεγάλες εθνότητες.
Ωστόσο, η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη.
Αποτελείται από δύο αυτόνομες οντότητες—την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Δημοκρατία της Σέρπσκα (Σέρβων Βοσνίας) —και μια τρίτη μονάδα, την Περιοχή του Μπρτσκο, η οποία διοικείται από τη δική της τοπική κυβέρνηση.