Η επίσημη αίτηση από το Κόσοβο για την ένταξη στην ΕΕ θα επιδοθεί την Πέμπτη (15/12), στην Τσεχία, τη χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ώρα που η ουκρανική κρίση τραβάει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μία μακραίωνη διαμάχη σιγοβράζει στα Βαλκάνια. Θέλοντας και μη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται έμμεσα στις διεργασίες του περίγυρου της. Το Κόσοβο θέλει να τη φέρει ακόμα εγγύτερα στα τεκταινόμενα, με το αίτημα εισόδου, που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Πρίστινα γνωρίζουν πως η παρουσία του σερβικού πληθυσμού στη χώρα αποτελεί βασικό ζήτημα για το Βελιγράδι, από το οποίο έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους το 2008.
Από τη στιγμή που οι Σέρβοι έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις τους, όπως φαίνεται από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στο βόρειο Κόσοβο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
https://twitter.com/200_zoka/status/1603009006381027329
https://twitter.com/200_zoka/status/1602639483341504545
Η Σερβία ουσιαστικά ζήτησε να της επιτραπεί η ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται κατηγορηματικά στην επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.
https://twitter.com/200_zoka/status/1603009930084388864
«Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Δεν το υποστηρίζουμε καθόλου», είπε ο Εσκομπάρ σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του Βελιγραδίου ότι θα ζητήσει από την KFOR την επιστροφή του σερβικού στρατού στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Όταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η απάντηση των ΗΠΑ εάν το Βελιγράδι έστελνε πραγματικά στρατεύματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, ο Εσκομπάρ απάντησε ότι δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 αφού προηγουμένως, το 1999, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Πέντε χώρες μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος ενώ δεν κατάφερε να γίνει και μέλος του ΟΗΕ.
Από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν την αναγνωρίζουν, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, προβλέπεται σθεναρή αντίδραση από τη Ρουμανία και κυρίως από την Ισπανία. Στη Μαδρίτη δεν θέλουν καν να σκέφτονται πως μπορεί να στηριχθεί ένα τέτοιο προηγούμενο δημιουργίας κράτους, μέσω απόσχισης, δεδομένης της κατάστασης στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.