Λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές της βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύπτει ο προσωπικός της γραμμέας και πιο υψηλόβαθμο μέλος του προσωπικού της σε ένα συγκινητικό σημείωμα, που δημοσιεύει η Daily Mail.

Όπως έγραψε ο σερ Έντουαρντ Γιανγκ, που ήταν παρών στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας όταν η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, πέθανε «πολύ ειρηνικά. Στον ύπνο της. Γλίστρησε μακριά. Γήρας. Δεν θα αντιλήφθηκε τίποτε. Κανένα πόνο».

Το αδημοσίευτο μέχρι τώρα ντοκουμέντο, που φυλάσσεται στα Βασιλικά Αρχεία, περιλαμβάνεται σε μια νέα βιογραφία του βασιλιά με τίτλο “Charles III: New King, New Court The Inside Story” (Κάρολος Γ’: Νέος βασιλιάς, νέα αυλή)» του βασιλικού συντάκτη της Mail, Ρόμπερτ Χάρντμαν, που δημοσιεύει σε συνέχειες η εφημερίδα.

Ο αιφνίδιος θάνατος της Ελισάβετ

Ωστόσο, το βιβλίο αποκαλύπτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε πολύ ξαφνικά, με τον Κάρολο να σπεύδει με ελικόπτερο στο κάστρο Μπαλμόραλ και να διαβάζει καθ’ οδόν τις σημειώσεις του για τα σχέδια για τις εκδηλώσεις μετά τον θάνατό της, γνωστά ως “London Bridge” («Γέφυρα του Λονδίνου»), ενώ το προσωπικό δεν πρόλαβε καν να ετοιμάσει το αυτοκίνητό του για να τον υποδεχτεί.

Ο νυν βασιλιάς και η βασίλισσα Καμίλα πέρασαν μία ώρα κατ’ ιδίαν με τη μητέρα του, προτού εκείνη ξεψυχήσει.

Η πριγκίπισσα Άννα και η ανώτερη ενδυματολόγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Άντζελα Κέλι, εναλλάσσονταν στο πλευρό της μαζί με τον αιδεσιμώτατο Κένεθ ΜακΚένζι, εφημέριο του ναού στο Κράθι Κιρκ, όπου εκκλησιάζονταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όταν βρίσκονταν στο Μπαλμόραλ, ο οποίος της διάβαζε εδάφια από την Βίβλο.
O Κάρολος τηλεφώνησε σε Γουίλιαμ και Χάρι να σπεύσουν στη Σκωτία

Σύμφωνα με το βιβλίο ο Κάρολος τηλεφώνησε στους γιους του, πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι και τους είπε να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στη Σκωτία για να πουν το στερνό αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ, πιστεύοντας σε εκείνο το σημείο ότι η μητέρα του θα ζούσε ακόμα μέρες, όχι ώρες.

Ο Κάρολος, που είχε δει προηγουμένως τη μητέρα του να αργοπεθαίνει, βγήκε έξω για να μαζέψει μανιτάρια και να καθαρίσει το μυαλό του, όταν ενημερώθηκε για τον θάνατό της αθώς επέστρεφε στο Balmoral. Το τηλεφώνημα δέχτηκε ο αρχαιότερος βοηθός του, με τον Κάρολο να κάνει στην άκρη όταν εκείνος του απευθύνθηκε για πρώτη φορά με τον νέο του τίτλο: «Μεγαλειότατε».

Όταν ο Κάρολος κάλεσε τον Γουίλιαμ μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του παλατιού για να του ανακοινώσει την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, είπε στον τηλεφωνητή απλώς: «Εγώ είμαι», καθώς δεν μπορούσε ακόμη να αποκαλύψει ότι ήταν πλέον βασιλιάς.

Ο Κάρολος προσπάθησε να επικοινωνήσει επανειλημμένα με τον πρίγκιπα Χάρι για να του μεταφέρει τη θλιβερή είδηση, αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει, καθώς ο μικρότερος γιος του πετούσε ήδη προς τη Σκωτία, λέει το βιβλίο.

Οι δύο σφραγισμένες επιστολές της βασίλισσας Ελισάβετ

Σύμφωνα με τη βιογραφία, λίγο αφότου ο σερ Έντουαρντ έγραψε το σημείωμά του, ένας υπηρέτης έφερε ένα κλειδωμένο κόκκινο κουτί με χαρτιά που βρέθηκαν στο νεκροκρέβατο της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο περιείχε και δύο σφραγισμένες επιστολές της: Η μία απευθυνόταν στον γιο και διάδοχό της, τον νυν βασιλιά Κάρολο Γ’, και η άλλη προς τον σερ Έντουαρντ, αναφέρει η Mail.  Αν και το περιεχόμενό τους είναι απίθανο να δημοσιοποιηθεί ποτέ, η ύπαρξη των επιστολών δείχνει ότι η 96χρονη Ελισάβετ είχε αντιληφθεί ότι πλησίαζε το τέλος της.

Το κουτί περιείχε επίσης και τη λίστα των υποψηφίων που είχε επιλέξει η βασίλισσα Ελισάβετ για την απονομή του μεταλλίου του Τάγματος της Τιμής «για εξαιρετικά αξιέπαινες υπηρεσίες» σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία. «Ακόμη και στο νεκροκρέβατο της, είχε δουλειά να κάνει. Και την είχε κάνει», γράφει ο βασιλικός συντάκτης της Mail, σχολιάζοντας την απαράμιλλη αφοσίωση της Ελισάβετ στο καθήκον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κάρολος περιέγραψε αργότερα τον θάνατο της μητέρας του ως «βαθιά απώλεια». Κι όπως είπε για την αείμνηστη βασίλισσα Ελισσάβετ: «στη διάρκεια της ζωής της παρέμεινε συνεχής πηγή έμπνευσης για όλους μας».