Δικαστήριο στο Βέλγιο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις σε πέντε γυναίκες που αποσπάστηκαν βίαια από τις οικογένειές τους στο βελγικό Κονγκό κατά την εποχή της αποικιοκρατίας.
Οι γυναίκες, που σήμερα είναι 70-80 ετών, απομακρύνθηκαν από τις μητέρες τους όταν ήταν μικρά παιδιά και στάλθηκαν σε ορφανοτροφεία, που διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία, στο πλαίσιο κρατικής πολιτικής.
Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι η κυβέρνηση «είχε σχέδιο συστηματικής αναζήτησης και απαγωγής παιδιών που γεννήθηκαν από μαύρη μητέρα και λευκό πατέρα», όπως ήταν οι πέντε γυναίκες.
Οι δικαστές χαρακτήρισαν μάλιστα το γεγονός έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είπαν ότι οι απαγωγές ήταν «απάνθρωπη πράξη δίωξης».
Οι πέντε γυναίκες άρχισαν τον δικαστικό τους αγώνα το 2021. Με τη σημερινή του απόφαση το Εφετείο των Βρυξελλών ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι είχε περάσει πολύς χρόνος για να δικαιούνται αποζημιώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήταν αποικία του Βελγίου από το 1908 έως το 1960.
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση στο Βέλγιο που αναδεικνύει τα περίπου 20.000 παιδιά που γεννήθηκαν από λευκούς εποίκους και ντόπιες μαύρες γυναίκες, τα οποία απομακρύνθηκαν βίαια από τις οικογένειές τους κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950.